Aceeasi conducere, investitii mari, dar rezultate diferite: 7 diferente intre baschet si fotbal

In timp ce echipa de baschet traverseaza o perioada extraordinara, echipa de fotbal a clubului Real Madrid se zbate intr-un anonimat alarmant. Fara doar si poate, conducerea clubului merengue in frunte cu Florentino Perez, fac o treaba excelenta din punct de vedere al Real Madrid Baloncesto, o sectie unde investitiile sunt realmente mari pentru nivelul baschetului european (masa salariala, achizitiile etc sunt comparabile in termeni “baschetbalistici” cu ceea ce se intampla la fotbal), dar si rezultatele par pe masura asteptarilor.

Si totusi exista numeroase diferente intre cele doua sectii concretizate prin rezultatele din ultimii ani. Doua lumi diferite pe planeta blanco, fara prea multe puncte de comparatie. Fotbalul reprezinta intr-adevar motorul clubului Real Madrid care misca absolut totul pe aceasta planeta blanco, in timp ce baschetul parea pana mai ieri un simplu satelit. Succesele se impart insa in proportii egale, dar echipa de baschet este cea care impresioneaza. In ultimele cinci sezoane, in care Real Madrid Baloncesto l-a avut la carma pe Pablo Laso, echipa a castigat 11 trofee, in timp ce in aceeasi perioada, echipa de fotbal a adunat sase reusite. Diferentele raman insa considerabil avantajoase in favoarea baschetului si asta pentru ca desi in lumea acestui sport, banii aruncat de Real Madrid in sectia “baloncesto” sunt multi, raportat la fotbal, investitiile si realizarile depasesc cu mult asteptarile fanilor.

Iar fanii, deloc putini, se simt tot mai atrasi de acest fenomen in timp ce dezgustul prilejuit de sectia de fotbal devine tot mai mare. Va prezentam insa in cele ce urmeaza cateva diferente care au facut posibila performanta la baschet si lipsa de performanta (prin comparatie) la fotbal, desi ambele sectii sunt conduse de aceiasi oficiali. Asadar:

1. Un singur antrenor

Pablo Laso este cel care conduce echipa de baschet a clubului din 2011 fara intrerupere. Florentino Perez a gasit omul potrivit si i-a acordat incredere chiar si in momentele in care trofeele au lipsit. In aceeasi perioada, sectia de fotbal a schimbat trei antrenori si l-a numit pe cel de-al patrulea. Din 2011, la echipa de fotbal s-au perindat Jose Mourinho, Carlo Ancelotti, Rafael Benitez si acum Zinedine Zidane.

2. Un Director Sportiv care conduce sub autoritatea lui Florentino Perez

Alberto Herreros este un fost jucator al echipei de baschet. A fost adus de Florentino Perez pentru a colabora cu Messina si apoi cu Laso, iar Herreros a facut o treaba excelenta pana acum. De la contracte pana la transferuri si scouting, Herreros a fost mereu omul de legatura intre oficiali si echipa tehnica, dar si omul care a facut diferenta in momente de criza. In aceeasi perioada, Real Madrid CF i-a schimbat pe Valdano si Pardeza, i-a atribuit rol plenipotential lui Mourinho, iar acum nu are un director sportiv.

3. Continuitate

Herreros si Laso sunt o echipa. Chiar una a dracului de buna. Discuta permanent, se inteleg extraordinar si se consulta mereu. Programeaza totul impreuna si au rezistat tentatiei de a spune “da” unei oferte la pachet din baschetul american. Sigur, timpul nu e pierdut, dar pentru ei, Real Madrid a fost cel mai important. Iar presedintele a stiut sa-i tina aproape. Sau sa-i sustina atunci cand problemele se acutizasera. La echipa de fotbal, antrenorul schimbandu-se des (e drept, mult mai putina rabdare acolo inclusiv din partea fanilor sau a presei, desi toata lumea acuza presedintele)programul si metodele de antrenament se schimba la fel de des. Fiecare antrenor vine cu propriul proiect, care de regula se schimba dupa putin timp. Iar jucatorii par de-a dreptul dezorientati.

4. Baza spaniola

Chiar daca schimbarile in baschet sunt frecvente si chiar daca toate echipele mari cauta jucatori consacrati , americani sau nu, dar consacrati si cu CV-urile impresionante, Real Madrid Baloncesto si-a pastrat filosofia. Sigur, au fost adusi pe salarii maricele jucatori straini valorosi (Gustavo Ayon a fost o lovitura fantastica pentru echipa, mexicanul adus din NBA dupa episoadele New Orleans, Milwakee sau Atlanta Hawks este unul dintre cei mai bine platiti baschetbalisti din Europa), dar baza o reprezinta spaniolii Felipe Reyes, Rudy Fernandez, Sergio Llull si bineinteles, Chacho Rodriguez.

5. Trofeele nu s-au lasat asteptate

Da, este o diferenta importanta. Lasa a castigat 11 trofee la Real Madrid dintre care unul la fel de mare ca si cel de la fotbal. Copa del Rey si Supercupa in 2012, La Liga si Supercupa in 2013, Copa del Rey si Supercupa in 2014, Euroliga, La Liga, Intercontinentala si Copa del Rey in 2015 si Copa del Rey 2016 sunt trofeele aduse de Laso in cinci ani de zile, perioada in care clubul de fotbal a castigat (deloc rau bilantul totusi) un titlu, Liga Campionilor, o Cupa a Spaniei, o Supercupa a Spaniei, o Supercupa a Europei si o Cupa Intercontinentala.

6. Joaca si se distreaza, dar peste toate lupta

Echipa de baschet joaca, convinge, lupta si se distreaza. Este un grup care contamineaza tribunele prin ceea ce fac in sala. Echipa de fotbal nu putem spune ca indeplineste toate aceste detalii in ultimii ani.

7. Echipa castigatoare

Echipa Real Madrid Baloncesto este recunoscuta in acest moment de catre experti drept principala forta a Europei. Indiferent de momentele de inconstanta, Real Madrid Baloncesto este echipa care pare sa domine Europa in acest moment. In fotbal, Real Madrid a reusit intr-un singur an sa dezvolte acest sentiment, in rest prim planul a fost obtinut de Barca lui Guardiola si acum de Barca lui Luis Enrique.

Despre autor

Tags: , , , ,

Riley

Riley

La camiseta del Real Madrid es blanca, se puede manchar de barro, sudor y hasta de sangre, pero nunca de verg├╝enza!!!

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap