Analiza FC Liverpool » In mainile lui Jurgen Klopp

Jurgen Klopp, Liverpool

FC Liverpool este adversara Madridului din finala de la Kiev. Un nume urias in lumea fotbalului, condimentat cu experienta si efervescenta tehnicianului ei si fermecata de magia care pleaca din picioarele “faraonului”, Mohamed Salah. Madridul porneste ca favorita in finala de pe taram ucrainian in primul rand datorita experientei mai mari, insa Liverpool are de partea sa entuziasmul si momentul extraordinar pe care il traverseaza. De marele meci de pe 26 mai ne mai despart mai putin de doua saptamani. Totul despre rivala echipei noastre din finala de pe taram ucrainian, gasiti in acest articol.

Kloppo, The Kop

“Pentru mine e mai important sa am la dispozitie 11 jucatori care executa acelasi lucru gresit, decat unul singur care face tot ceea ce-si doreste”. Este unul dintre argumentele care l-au scos pe Jurgen Klopp de pe ruta FC Barcelona si Real Madrid in ultimii ani, dar si unul dintre principalele sale atuuri. Germanul nu este un aspirator de trofee, dar aspira, poate ca nimeni altul, suporterii.

Si nu doar suporterii echipei sale ci si pe cei neutri, uneori chiar si pe cei ai rivalilor. Fotbalul sau rapid si efervescent e pe placul tuturor, iar de la venirea sa la Liverpool (octombrie 2015), gruparea engleza s-a transformat complet. Klopp bifeaza a treia finala cu echipa sa, dupa Cupa Ligii Angliei si Europa League.

Jurgen Klopp
Jurgen Klopp este principalul artizan al noului Liverpool

“Fotbalul meu e heavy-metal, nu-mi place orchestra pe care o propune Barcelona. Eu sunt pentru lupta, si o consider la fel de spectaculoasa, asta e filozofia mea” spunea Klopp in 2014. Nu s-a schimbat mare lucru. Desigur, clubul e altul, jucatorii sunt altii, campionatul e altul. Dar o parte din acea Borussia Dortmund care rupea in doua Europa fotbalistica se vede azi intr-un Liverpool, parca si mai bun.

Firmino cel mai folosit jucator, Salah cel mai important

Sa trecem insa la concret. Liverpool are parte de un sezon remarcabil, iar meritul pentru aceasta performanta nu-i revine doar lui Klopp. Fara doar si poate, Mo Salah, Roberto Firmino si Sadio Mane au partea lor “de vina”.

Firmino, atacantul brazilian adus de la Hoffenheim este cel mai folosit jucator din lot. Aduna 4014 minute jucate in acest sezon. Salah e de departe cel mai bun. Egipteanul are 43 de goluri in acest sezon si e al doilea pasator decisiv al echipei dupa Firmino. Apoi vine Mane, care la 26 de ani joaca fotbalul vietii sale.

Tripleta de vis ➡ Tripleta ofensiva a “cormoranilor” are 89 de goluri marcate in acest sezon si 41 de pase decisive. Forta ofensiva a lui Liverpool este indiscutabil legata de ei.

Ce joaca Liverpool: filosofia germana in patul englezilor

Pe banii lor si pe muzica lor. Englezii si germanii au o rivalitate istorica, prelungita de-alungul timpului. Asta nu a impiedicat unul dintre cele mai mari cluburi din tara sa angajeze un antrenor german.

Sistemul de joc al lui Jurgen Klopp face ca Liverpool sa joace precum o echipa. Fata de sezonul de debut, actuala echipa a lui Klopp incepe sa aiba aspectul pe care germanul cauta sa-l imprime. Pool joaca acum la un nivel mult mai inalt, are mai multa consistenta in joc si mai multe solutii in lot. Celebrul “Gegenpressing” functioneaza ca atare, iar fanii sunt in extaz.

Notiunea este asociata in profunditatea sa cu Jurgen, care a si vorbit de multe ori despre ea. Nu e vorba despre un contra pressing vreme de 95 de minute, ci de un contra pressing facut intr-o maniera inteligenta, la timpul potrivit, impotriva unor jucatori atent selectionati chiar de catre antrenor. Klopp spune ca Wolfgang Frank, mentorul sau de la Mainz i-a insuflat aceasta filosofie si se foloseste perfect de ea. Pentru german, gegenpressing-ul este cel mai bun playmaker din lume. Firesc pe undeva…pentru ca daca recuperezi rapid mingea si o faci si foarte sus, poti ataca apararea adversa fara ca aceasta sa aiba timp sa se regrupeze sau sa se aseze.

via GIPHY

Daca apuca sa faca asta, JK are solutii, dar Liverpool are nevoie de mai multe pase pana gaseste bresa. O bresa pe care o cauta jucatorii rapizi din lot si pe care de regula o creaza Firmino. Poate cel mai important rezultat al contra pressing-ului impus de Klopp este fluiditatea jocului. La fel ca si Borussia, Liverpool e pe tot terenul si e in continua miscare. JK stie sa-si aleaga bine jucatorii pentru asta, iar flexibilitatea lor, da nastere de multe ori la fluiditate in joc. Si automat la un soi de spectacol putin accesibil altor echipe. Secretul consta in capacitatea anumitor jucatori de a putea juca mai multe roluri, asa cum sunt cazurile Milner, Wijnaldum, Firmino etc. Daca va mirati de ce Klopp a insistat atat pentru brazilianul Firmino, ei bine cheia e aici.

Gegenpressing Liverpool (2)
Priviti-l pe Yaya Toure . Adversarul lui Pool din acest meci catre care sunt directionate sagetile cu rosu. Indiferent de unde primeste mingea el poate fi imediat presat de cel putin 3 “cormorani”. E una dintre cheile actualului Liverpool
Gegenpressing Liverpool
Pressing agresiv marca Jurgen Klopp

Mare atentie! Fotbalul lui Klopp se intampla sa intampine probleme cu micile echipe care-i ies in cale. Cu echipele mari, cu echipele foarte bune, Liverpool are rezultate bune si isi pune mai usor filosofia in practica. John Giles spunea in urma cu cateva zile ca “lui Klopp daca i-l oferi pe Luka Modric, s-ar putea sa te refuze”. Explicatia vine tot de la Giles “fotbalul sau spectaculos nu se datoreaza jucatorilor spectaculosi. Forma pe care echipele sale il imbraca il intrupeaza pe el si filosofia sa. Daca i-l oferi pe Modric o sa-ti spuna probabil nu. Pentru ca nu vrea jucatori care sa incetineasca jocul, oricat de valorosi ar fi. Asta e credinta lui, nu-l poti scoate din ea”.

Faza defensiva: o problema

Spectacolul si orgia ofensiva pe care o propune Kloppo are insa si urmari negative. Erorile defensive sunt destul de evidente, iar Pool, desi este o echipa agresiva cu viteza extraordinara in joc care poate ucide usor orice adversar, pierde destul de usor busola in anumite momente. Venirea lui van Dijk a mai schimbat putin aspectul defensiv, dar chiar si-asa, Liverpool are carente mari la acest capitol. Daca reusesti sa nu gresesti in fata lor si sa te organizezi excelent, sunt sanse mari sa ai prima sansa la victorie. Multe dintre golurile pe care le primeste Pool sunt usor de prevazut. Desigur, Klopp nu poate schimba in timp real nimic legat de asta, iar caracteristicile native ale jucatorilor sai din aparare nu-l ajuta sa schimbe prea mult nici inaintea meciurilor.

Cifre defensive ingrijoratoare ➡ Din octombrie 2015 de cand a preluat echipa, Kloppo a bifat 153 de meciuri pe banca tehnica a cormoranilor. Nu e de mirare ca ai sai au marcat 316 goluri, dar in schimb, pare incredibil ca Liverpool a incasat in perioada asta 173 de goluri! Adica mai mult de un gol pe meci. E un detaliu care subliniaza foarte clar lipsa de echilibru din apararea englezilor.

Chiar si in sezonul curent, Pool are mai mult de un gol primit per joc. Echipa are 54 de meciuri pana la data redactarii acestui articol, si a incasat 60 de goluri. E drept, gruparea “Reds” a pierdut doar 8 meciuri in acest sezon competitional, ultimele doua pe 2 si 6 mai cu Roma si Chelsea, in meciuri aproape fara miza. Sezonul “cormoranilor” e excelent. Pierderea lui Coutinho a fost rapid absorbita de magia lui Klopp si calitatea tridentului ofensiv Firmino-Salah-Mane. In Champions League 2017-2018, Liverpool a rupt plasele portilor adverse punctand de 40 de ori in 12 partide. A incasat, e drept, si 13 goluri (din nou mai mult de un gol per meci), insa in Europa, Liverpool a aratat o forta ofensiva incredibila. Adversarii intalniti in acest sezon i-au pus insa destule probleme defensive, iar Sevilla spre exemplu i-a marcat 5 goluri in dubla mansa.

Mijlocul si dozarea energiei

FC Liverpool e genul de echipa capabila sa puna o presiune fantastica pe adversar. Atat timp cat ii tine conditia fizica, baietii lui Klopp sunt un real pericol. Cel mai bine, acest detaliu s-a vazut in succesul impresionant in fata lui City din campionat. La un moment dat, Pool a avut 4-1 pe tabela de marcaj, apoi turatia motoarelor a scazut. Ce s-a intamplat? La final s-a ajuns la 4-3, pentru ca Liverpool a inceput sa faca aceleasi greseli din totdeauna in era Klopp.

Pool City

In imaginea de mai sus, puteti observa un bun exemplu al felului in care Liverpool controleaza spatiul. John Stones de la City e in posesie si are nu mai putin de patru variante de pas la mijlocul terenului. Daca priviti linia mediana a lui Liverpool se poate observa cat de bine inchid culoarele jucatorii in rosu, astfel ca Stones este obligat sa paseze in spate la Otamendi. Argentinianul ii returneaza mingea, apoii Stones alege o pasa pe Leroy Sane. Aici intervine diferenta. Asezarea din prima poza e perfecta, insa pentru ca Wijnaldum, unul dintre mijlocasii din prima imagine nu pune acelasi tip de presiune, nu poate acoperi inca o solutie a lui Stones. Prin urmare, atacul devine periculos din nimic.

Pool City 2

Milner nu este constient de faptul ca Sane se strecoara de langa el, iar Lovren nu poate iesi din dispozitiv sa-l atace decisiv pentru ca-si expune portarul. Ce se intampla? Sane paseaza la Gundogan care inscrie si face 4-3. O faza elocventa a felului in care Pool nu poate face mult timp acelasi lucru pe care il face de regula perfect anumite portiuni din meci.

Ce vreau sa spun? Atunci cand Liverpool trece din “agressive mode” in “safe mode” incep problemele mari. Mijlocul echipei lui Klopp nu poate duce 90 de minute la aceeasi intensitate, iar defensiva este de multe ori descoperita. Orice semn de slabiciune poate fi exploatat in acel moment de un adversar de calibru. Daca adversarul e un nume greu si are si avantajul de a deschide scorul contra “cormoranilor” spatiile devin si mai mari. Este foarte important ca Real Madrid sa deschida scorul in finala, pentru ca astfel lucrurile devin mult mai simple.

Mai jos, avem un grafic al golurilor marcate de Pool in Premier League in acest sezon. Observam ca echipa marcheaza in primele 15 minute foarte putin, si mai mult intre minutele 15-30 si 60-75. Sunt perioade de timp despre care se spune ca sunt bine alese de catre Klopp. Liverpool nu incepe meciurile in forta pentru ca stie ca trebuie sa-si dozeze efortul pentru gegenpressing-ul ce va urma.

Pool goals

Concluzie

Inainte de concluzie, sa aruncam o privire peste cum ar putea arata FC Liverpool in finala de la Kiev: Karius – Arnold, Lovren, Van Dijk, Robertson – Henderson, Wijnaldum, Milner – Salah, Firmino, Mane

 

Fara indoiala, o finala cu Liverpool nu e un meci confortabil. Pentru Real Madrid, Liverpool pare mai degraba genul de formatie pe care e bine sa o intalnesti in dubla mansa, nu intr-una singura. Forta ofensiva a cormoranilor este indiscutabil mare, insa jocul lor bazat pe mobilitate, agresivitate si reactivitate nu poate dura 90 de minute. Va fi interesant de vazut daca vreuna dintre cele doua formatii va ceda initiativa in acest duel si va lasa celeilalte sansa sa controleze jocul.

E foarte posibil insa sa fie perioade si perioade, minute de control si de-o parte si de alta. La fel de posibil e ca Jurgen Klopp sa incerce sa nu ofere spatii echipei noastre si sa caute sa-si bazeze strategia pe pressingul de intampinare solid si organizarea cat mai exacta. Problemele noastre mari ar putea aparea in benzile laterale si este de urmarit ce solutii va gasi Zidane pentru a asigura un dublaj cat mai exact la Marcelo si (probabil) Carvajal. Asteptam si opiniile voastre la rubrica de comentarii. Rumbo a Kiev! A por la 13!

Tags: , , , , , , , ,

Realmadrid.com.ro

Realmadrid.com.ro

Ser del Madrid es saber que ya eres el mejor en algo

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap