Da, nu sariti! Aceasta este o pledoarie pro Jose Mourinho

Exista momente in viata cand imi face placere sa-mi incalc o promisiune. O discutie cu un foarte bun prieten de aici de pe site m-a intaratat sa scriu asta si o fac cu drag. Admit ca nu se va mai repeta si va rog respectuos sa-mi adresati injuriile in limita bunului simt.

Daca nu era vorba de el, n-as fi facut acest articol. Dar e vorba de el!

De omul care mi-a redat speranta si visele legate de Real Madrid. Antrenorul care a relansat Madridul meu autentic, exact în momentul în care adversarii adunaseră un munte de rusini la adresa noastra. Tipul care ne-a explicat tuturor ca senorio nu inseamna sa strangi mana adversarului, respectuos, dupa ce te bate, ci sa dai totul pentru tricoul blanco, pe teren si in afara lui. Tehnicianul care ne-a cerut mereu sa iubim Real Madrid, chiar si atunci cand detestam fiecare secunda a unui meci oribil, in care echipa noastra e umilita.

Pentru el as face oricand un efort, cu riscul de a-mi incalca promisiunea de a nu mai redacta aceste “cvasi articole” pe site-ul realmadrid.com.ro un site pe care il citesc in continuare cu place.

So, de cand a fost demis de la United, numele lui Mourinho e din ce in ce mai vehiculat la Real Madrid. Ca sa stiti cum stam, va scriu din start: am fost, sunt si voi ramane MOURINIHSTA! And im fucking proud of that! Asa ca, voi face o pledoarie pro Mourinho invitandu-va sa-mi contraargumentati argumentatia, daca aveti chef si daca va arde.

Un MOUnte de argumente si o pledoarie sincera

Am gasit si adunat pentru voi o statistica interesanta pentru toti cei care afirma cu surle si trambite ca portughezul e un tehnician expirat, care nu-si mai are locul la Madrid.

M-a interesat perioada Jose Mourinho post Real Madrid, adica incepand cu sezonul 2013-2014. Ei bine, domnilor si doamnelor, “tehnicianul expirat” are in aceasta perioada urmatoarele cifre.

280 de meciuri ca antrenor in Premier League la Chelsea si Manchester United. Dintre ele a castigat 164 de partide si a bifat 58 de remize. Formatiile pregatite de el au reusit un total de 504 goluri, dar si mai interesante sunt urmatoarele doua capitole. Chelsea are o medie de 18.5% ratari din situatii iminente de gol in mandatul lui Mourinho, in timp ce Manchester United are o medie de 27.7% ratari din situatii iminente de gol in era Mourinho. Pentru unii, probabil ca portughezul ar fi trebuit sa intre si sa finalizeze el singur, sau eventual sa antreneze si norocul, dar pentru altii cred eu ca e important sa inteleaga ca un antrenor nu poate antrena chiar totul la o echipa de fotbal. Ca idee, Bayern Munchen in sezonul recent cu Heynckes pe banca are o medie a ratarilor din situatie iminenta de gol de 5.5%, iar Realul lui Zidane are o medie de 15.5%.

De cand a plecat de la Madrid, portughezul “expirat” a castigat 5 trofee in 5 ani, la doua echipe diferite! Dupa cum urmeaza:

  • Titlul in Anglia 2014-2015
  • Cupa Ligii 2014-2015
  • Cupa Angliei 2016-2017
  • Supercupa Angliei 2016
  • Uefa Europa League 2016-2017

Asadar, 5 trofee in 5 ani de cand a plecat de la Real Madrid. In aceeasi perioada, sa vedem cum stau alti 5 tehnicieni de top si in voga la ora asta.

– Jurgen Klopp (top manager, nu) a castigat in acesti 5 ani, exact 1 trofeu. E vorba de Supercupa Germaniei cu Borussia Dortmund
– Diego Pablo Simeone (top manager si el) a castigat in acesti 5 ani 3 trofee
– Antonio Conte (alt top manager) a castigat in acesti 5 ani, 4 trofee, printre care doua titluri in tari diferite (probabil si lui Jose i-ar fi fost greu sa castige titlul in Serie A cu Juve)
– Mauricio Pochettino (top, evident, cum altfel) a castigat in acesti 5 ani, nici mai mult, nici mai putin de 0 trofee
– Pep Guardiola (top de top, nu) a castigat in acesti 5 ani, 6 trofee. Deci abia Guardiola il depaseste si are doar un trofeu in plus in aceasta perioada comparativ cu “expiratul”, fara sa adaug faptul ca 3 dintre ele sunt in Germania cu Bayern Munchen

Niciunul dintre acesti 4 antrenori, la fel ca si Mourinho nu au castigat in cei 5 ani Uefa Champions League!!!

Jose, o data in acesti cinci ani si-a condus echipa spre semifinalele Uefa Champions League. In aceasta competitie a bifat 22 de victorii de cand a parasit-o pe Real Madrid si a strans 9 infrangeri. Ca idee, Josep Guardiola exact in aceeasi perioada de 5 ani are 15 infrangeri in Champions League.

Acelasi Mourinho, de cand a parasit-o pe Real Madrid a antrenat Chelsea si Manchester United in Premier League si le-a condus spre 105 victorii. Real Madrid a castigat 132 de meciuri in La Liga in toti acesti cinci ani, dar vorbim fara indoiala de o echipa mult superioara echipelor Chelsea si Manchester United, care in plus evolueaza intr-un campionat mai echilibrat si mai solicitant in opinia mea decat La Liga.

Punct de vedere personal

Asadar, cu doua echipe meticuloase si agresive, Jose Mourinho (chiar si fara sa faca transferurile dorite in ambele mandate Chelsea si United) a castigat 5 trofee in 5 ani de zile, si e sprijinit de toate aceste date in opinia mea suficiente pentru a-si demonstra capacitatea. In plus, ce a reusit el e mai mult sau macar la acelasi nivel decat au reusit “clasicii dezorientaţi” si super promovati/adulati. Si ca sa ne intelegem, in istoria lui United, expiratul are al doilea procentaj al victoriilor dupa un anume Sir Alex Ferguson dintre antrenorii care au prins 100 de meciuri. Pentru mine, Jose Mourinho e departe de termenul “expirat”. Posibil sa fie mai aproape de termenul “mai putin inspirat”. Dar daca el e expirat in acesti 5 ani, ce putem spune despre “cei in voga”?

Ok, e vorba de stil de joc etc, etc (ca si cum Simeone ar fi vreun antrenor super ofensiv). Dar va reamintesc ca Helenio Herrera a fost considerat un geniu cu un stil de joc similar, iar Ferguson, poate cel mai mare dintre toti a zis asta: “Orice antrenor, oricat de tampit ar fi, poate sa-si faca echipa sa marcheze gol sau goluri. Marii antrenori stiu sa-si organizeze echipele impecabil, indiferent de vreme, conditii sau lot”. Oh well…

Pe scurt, atat am avut de zis. Ii salut pe oamenii care mi-au scris chiar si in treacat doua randuri (le-am citit cu admiratie si recunostinta). Va doresc multa la revedere! Hala Madrid!

Despre autor

Tags: , ,

Angelito

Angelito

"En el fútbol, el público se cansa de sus grandes figuras antes que éstas empiecen a fallar." - Don Santiago Bernabeu

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap