Despre suferinta, asociere si greseli

In primul rand, as vrea sa va spun cate ceva despre asociere.

Acum multi ani, in Statele Unite s-a facut un studiu despre ideea de asociere a oamenilor la niste valori. Voiau oamenii sa studieze unul din cele 6 principii de influentare ale oamenilor, adica exact acest principiu al asocierii.

Practic, el spune ca oamenii vor avea tendinta sa faca ce li se cere daca li se atinge o coarda sensibila in aceasta directie, adica daca li se induce ideea ca printr-un produs/serviciu ar arata apartenenta la o entitate considerata valoroasa de ceilalti.

Evident, plecand de la gluma ca sotia/sotul sau iubita/iubitul ti-l poti schimba de cateva ori in viata, dar echipa de fotbal nu, au facut studiul pe … fotbal. Bine, nu european, dar tot fotbal e.

Ce au facut in practica ? Si de ce?

Au chemat 1000 oameni care apartineau unui anumit colegiu dupa ce echipa respectivului colegiu castigase un meci din sezonul de fotbal. Le-au dat un test de inteligenta, la care le-au spus si rezultatele pe loc, iar la final, oarecum intamplator si amical, erau intrebati « apropos, ce a facut echipa colegiului X (din care faceau parte cei care erau obiectul studiului) saptamana trecuta ? »

Mai bine de 70% (cred, nu mai tin minte exact, dar daca e nevoie clarificam) au spus « AM castigat cu 20-13 »

De ce ? Evident, oamenii se asociaza cu castigatorii, orice victorie a echipei pe care o sustii devine si o victorie A TA, ai contribuit SI TU, erai parte din cei care AM castigat. Oamenii simt nevoia sa se simta invingatori. O chestiune care arata si mai tare acest lucru, este ca s-a studiat si pe categorii natura raspunsurilor.

Ce au observat ? Din cei care luasera o nota mare la testele de inteligenta, mai putin de jumatate raspunsesera AM castigat.  Ei erau déjà destul de multumiti de ei insisi, nu simteau nevoia sa proiecteze succesele altora asupra lor, caci erau validati de nota de la test. Cu toate astea, erau destul de multi care se atasau la aceasta victorie.

Cei care luasera o nota mica la test, erau aproape in totalitate “AM castigat”. Clar, acestia simteau nevoia totala sa se asocieze la ceva invingator, data fiind jena simtita in fata examinatorului care tocmai ii anuntase ca luasera o nota mica.

Peste un timp, aceeasi echipa a pierdut un meci important si au repetat experimentul. De data asta, mai mult de 70 la suta au raspuns « AU pierdut cu 20-13 ». A fost la fel de evident ca la victorie ca de data asta asocierea nu mai functiona, pierderea era doar A LOR, nu A NOASTRA. Ba chiar, cel mai memorabil a fost un baiat care a spus « They blew OUR chance of going to the final”. Deci, ei au stricat sansa NOASTRA ?

Astia suntem noi, oamenii, si trebuie sa ne asumam asta.

Apoi, as vrea sa va zic cate ceva despre suferinta.

Am intrat pentru prima data pe aceasta comunitate dupa 0-5 cu Barcelona. Pana atunci, nu stiam ca exista, dar nici nu cautasem intens. Nu cautasem, pentru ca nu simteam nevoia. A doua zi dupa acel meci, am simtit puternic nevoia. Motivul era ca sufeream si cautam sa gasesc pe cineva « de-al meu » cu care sa sufar impreuna. Apropos de asociere ?

Oamenii sufera foarte diferit.

Unii tipa, urla, injura adversarul si arbitrii (fiul meu e reprezentantul acestei categorii, nu e nimeni de vina decat adversarii, arbitrii si norocul ? ). Altii plang (stiu eu pe cineva drag noua, din acest grup, care se exprima asa). Altii tac, nu mai vorbesc nimic. Altii cauta vinovati (astia sunt cei mai multi) . Altii gasesc un vinovat si il macelaresc pe acel vinovat. Altii ne spun (post-factum) ce trebuia facut. Altii se refugiaza in istorie, ce bine era cand … Altii sunt calmi, iar altii fac haz de necaz (cred ca astia sunt cei mai sanatosi). In fine, altii par foarte neafectati si ii enerveaza groaznic pe toti ceilalti ( intr-un grup de prieteni pe whatsapp am avut aceasta situatie aseara, cu un baiat pe care eu il indragesc foarte tare care i-a exasperat pe toti cu analiza lui la rece a situatiei, cand lumea era un butoi de pulbere).

Important e sa intelegem cu totii ca suferim diferit si ca va trece un timp pana cand ne revenim cat de cat. Ce e bine la fotbal e ca meciurile vin repede unul dupa altul si poti uita putin din necazuri in doar cateva zile (Doamne ajuta duminica, dupa meciul cu Sevilla). Dar, mai important, chiar daca suferim diferit e bine sa stim ca suntem in aceeasi barca, ca suntem toti asociati cu echipa asta, pe care nu o mai parasim pana la final, ca nu s-a inventat inca omul (mai bine zis, fanul)  care sa poata face asta.

In final, si ceva despre greseli

In viata de zi cu zi, care sunteti casatoriti stiti asta foarte bine, avem tot felul de “meciuri” frumos descrise ca dezbateri. Toti vrem sa castigam o astfel de dezbatere, din orgoliu, mai mult ca orice. Spunea recent un intelectual (ca nu stiu cum sa il descriu) « nu ma cert cu tine pentru ca vreau sa imi dai dreptate, ci pentru ca vreau sa verific eu daca am dreptate ». In reaitate, e doar o zicala frumoasa, nu cred ca exista 5% din oameni care gandesc asa ? Cred ca cei mai multi vor sa li se dea dreptate (me included, cu rusine si cainta recunosc). Asta iar nu e un lucru care sa vorbeasca foarte frumos despre un om, caci pare ca asta ascunde o nevoie de validare in spate, care poate ascunde, la randul ei, o nesiguranta, o neincredere in tine insuti…ma rog, mai complicat.

Cert e ca vedem asta peste tot, si aici, pe aceasta comunitate acest sentiment e in floare.

V-as propune ca macar pentru o perioada sa incepem fiecare sa recunoasca si cand greseste el, macar din dorinta de a fi in asociere cu baietii nostri ( de la Perez la waterboy) care au gresit si ei. Si aseara, si anul asta, si anul trecut. La fel ca noi.

Incep eu : Am gresit flagrant crezand ca Chelsea e o echipa pe care o vom depasi usor. La tragerea la sorti dupa optimi, cand am vazut culoarul, am crezut ca vom fluiera peste Liverpool si Chelsea. Nici aseara, la pauza nu credeam ca nu ne calificam. Am evaluat gresit toata situatia, subestimand adversarul si crezand ca numele nostru glorios va castiga 3 sferturi din dubla mansa.

Mai caut greseli la mine, dar pana atunci, voi ce ati gresit ?

In final, trebuie sa va spun ca aseara AM pierdut fara drept de apel in fata unei echipe mai bune, dar asta nu schimba nici pentru mine, nici pentru voi, faptul ca echipa asta va fi MEREU iubirea noastra !

Hala Madrid Y Nada Mas !!!!

Despre autor

sanbk2002

sanbk2002

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap