[su_heading margin=”30″]Prin entuziasmul, talentul si munca desavarsita a Danielei Pitigoi, www.realmadrid.com.ro va propune un mini serial pe parcursul acestei saptamani pe care il consideram mai mult decat interesant. Articolul pe care il veti citi pe parcursul acestei saptamani va fi impartit in mai multe parti si cuprinde o serie de dezvaluiri spectaculoase si de detalii impresionante despre proiectul gandit de Florentino Perez la Real Madrid. Articolul ii apartine jurnalistului Dermot Corrigan, iar astazi veti putea citi prima parte a acestuia. Garantam: merita citit![/su_heading]
Sambata, 21 noiembrie 2015
Florentino Perez sta pe locul sau din boxa oficiala din Santiago Bernabeu, privind de sus stadionul. Mariano Rajoy, premierul Spaniei, ocupa locul din dreapta sa; in stanga, se afla ministrul spaniol al afacerilor externe. Stadionul este plin, la capacitatea sa maxima de 80000 de oameni si acestia sunt insotiti, pe canalele de comunicare, de alte cateva sute de milioane. Toti vad ceea ce vede si Florentino, care priveste fix, cu o expresie de piatra cum echipa sa extrem de scumpa pierde usturator in fata marelui rival. Si nu doar pierde. Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, James Rodriguez, Sergio Ramos, Toni Kroos, Karim Benzema si toti ceilalti par rusinati, stanjeniti, pentru ca e deja 0-3. Mai mult decat atat, starul Barcelonei, Lionel Messi, inca nerefacut dupa o accidentare la genunchi care l-a tinut pe banca doua luni, se incalzeste pe margine, gata sa intre in teren. Ca si cum coechipierii lui ar mai avea nevoie de ajutor.
Mai intai discret, din cateva zone izolate ale tribunelor, se porneste o scandare: “Florentino, dimision!”. Dupa ce Messi il serveste pe Luis Suarez pentru al patrulea gol al catalanilor, scandarea creste in intensitate, ca si cum fiecare om de pe stadion i-ar cere presedintelui sa plece. Tampitii, si pe Ronaldo il fluiera, pe Ronaldo, adus si prezentat triumfal la Madrid in 2009, pe Ronaldo, castigatorul a trei Baloane de aur, pe Ronaldo, cel mai mare marcator din istoria clubului. Si pe el il fluiera.
Florentino ramane nemiscat, in fotoliul lui de catifea. Barbatul de 68 de ani, cu ochelari, imbracat in obisnuitul sau costum gri cu cravat albastra, cu parul impecabil aranjat, ca de obicei, nu da niciun semn ca ii aude pe aceia care ii cer demisia si care fluiera. De doua ori s-a intors la club pentru a-l scoate din criza financiara si sportiva in care se afla. In primul sau mandat, a supervizat formarea echipei de galactici care a castigat, in 2002, UCL. La a doua venire, a construit o echipa capabila sa opreasca forta Barcelonei lui Pep Guardiola. Cu doar 18 luni inainte, o noua generatie de galactici adusese in vitrina clubului a zecea Cupa a Campionilor, multasteptata La Decima. Madridul era acum cel mai bogat club din lume, atingand 850 de milioane de euro venituri si avea un stadion si o baza de pregatire intre cele mai bune din lume. Fara el, Madridul era in voia vantului, fara un lider adevarat. Perez a readus pasiunea, puterea si speranta pe Bernabeu. A cumparat cei mai buni fotbalisti, a umplut vistieria si a redat Realului locul pe care il merita in elita celor mai buni si a celor mai mari. Si totusi, iata ca scandeaza, ca fluiera, ca ii cer sa demisioneze.
“Va puteti imagina durerea lui Florentino auzind ce strigau tribunele, mai ales pentru unul ca el care are gravat in suflet, din copilarie, numele acestui club?”, scrie John Carlin, autorul care l-a insotit peste tot pe presedintele madrilen, in timp ce se documenta pentru cartea sa, White Angels: Beckham, Real Madrid and the New Football si care acum scrie pentru El Pais si pentru Sunday Times.„Adevarul e ca nimic nu il raneste pe Florentino mai mult decat sa auda cum fanii ii cer demisia”, completeaza Joaquin Maroto, fostul sef de presa al clubului si al companiei pe care o conduce Perez, ACS, acum jurnalist pentru As: „ El chiar considera ca los socios fac parte din familia sa, din lumea sa. Cand propriii lui oameni ii cer demisia, cand ei il resping, sufera mult.”
Fara doar si poate, fusesera cateva luni de rau augur pentru Florentino Perez si pentru Real Madrid. Decizia sa de a-l concedia pe Carlo Ancelotti, carismaticul castigator al Decimei, fusese amplu criticata. Iar decizia de a-l inlocui pe Anceloti cu Rafa Benitez inrautatise lucrurile. Pe langa, asta, se inregistrasera si cateva balbe ale echipei manageriale si de imagine: plecarea lui iker Casillas, in iunie, apoi incercarea esuata de a-l aduce ca inlocuitor al sau pe David de Gea, de la Manchester United.

Benitez fusese investit sa fie o mana forte in vestiar, sa reorganizeze si sa motiveze un grup de fotbalisti care se obisnuise sa castige. Trebuia facut ceva ca sa se evite posibilitatea ca Barca sa repete triplele anilor trecuti, in care castigasera UCL, cupa si campionatul din Spania. Fusesera cateva meciuri foarte bune, dar se si ridicasera semne de intrebare. Chiar inainte de inceperea sezonului, Benitez evitase sa declare ca Ronaldo este mai bun decat Messi. Avusese o contra, in public, cu capitanul Sergio Ramos, dupa un meci terminat la egalitate cu Atletico, in octombrie, apoi l-a lasat pe banca pe jucatorul de 90 de milioane de euro, James Rodriguez. Iar acum, la ora marelui test – ultimul mare test, de altfel, echipa sa pierdea drastic pe Bernabeu in fata Barcelonei.
„Solutia potrivita este Rafa Benitez”, spune Perez, citind din declaratia pregatita, in lunea care a urmat esecului in fata Barcelonei pe Bernabeu. „L-am adus ca sa schimbe lucrurile si credem ca este persoana potrivita pentru asa ceva. Insa trebuie sa il lasam sa lucreze- nu sa ascultam minciunile care afirma ca nici conducerea clubului, nici jucatorii nu il plac. Intelegem supararea fanilor dupa meciul din weekend, dar le cer sa sustina acest grup.”
In ultimii ani, Perez a convocat doua astfel de conferinte de presa pentru a sustine antrenorul din acel moment si de fiecare data a urmat plecarea acestuia, mai intai Jose Mourinho, apoi Carlo Ancelotti. La intrebarea daca Benitez isi va duce la capat mandatul, Perez a raspuns ceva mai putin ferm: „ Nu discut decat despre momentul prezent, nu stiu ce se poate intampla in viitor. Nimeni nu poate sti ce se poate intampla in sase luni de acum inainte.”
Saptamanile care urmeaza aduc si mai multi nori negri. Scandarile de demisie se reiau la urmatorul meci disputat acasa. Apoi apar stiri conform carora un prieten de-al lui Karim Benzema a intrat in posesia unei inregistrari scandaloase ale lui Mathieu Valbuena, si ca atacantul francez, unul dintre preferatii si protejatii presedintelui madrilen, ar fi jucat rolul de intermediar in incercarea de santajare a lui Valbuena. (Benzema ramane in afara listei de convocati pentru echipa nationala a Frantei). Real introduce, intr-un meci de cupa, un fotbalist care nu avea drept de joc si clubul este exclus din aceasta competitie. O infrangere la Villarreal lasa echipa lui Benitez la cateva puncte in spatele Barcelonei, in clasament. Intre timp, toata lumea din Catalunia rade. Vineri, pe 4 decembrie, cotidianul Sport il pune pe Perez pe prima pagina, sub titlul “Annus horribilis”, rezumand ceea ce insemnase anul 2015 pentru rivalii din Madrid.
Doua saptamani mai tarziu, pe 17 decembrie, Florentino apare intr-una dintre putinele ocazii, ca invitat al emisiunii radiofonice El Larguero. Cu o zi mai devreme, Barcelona castigase impotriva campioanei Asiei, Guangzhou Evergrande, devenind campioana lumii la fotbal. In aceeasi seara, demiterea managerului lui Chelsea, Jose Mourinho, redeschisese calea speculatiilor care sustineau ca managerul portughez isi pregateste revenirea la Real.
„ In mod normal, Perez considera ca antrenorul este o pacoste intre el si jucatorii sai, dar Mourinho a reusit sa il farmece. Daca The Special One nu ar fi ales sa plece, ar fi fost si acum antrenorul Realului. Acum si pentru totdeauna” (N.V)
In emisiune, Perez isi intareste sustinerea pentru actualul antrenor, apoi este intrebat despre cererile de demisie care se aud pe Bernabeu. „Zilele trecute, un grup de suporteri mi-au cerut demisia si altii s-au raliat acestei scandari”, spune presedintele madrilen. „ La urmatorul meci, acest tip de manifestare a fost orchestrat de anumite grupuri de presa, pentru a distruge Bernabeul. Aceiasi ultrasi au inceput sa strige din nou, dar restul fanilor i-au acoperit si s-a terminat cu asta. Va asigur ca daca voi avea senzatia ca los socios nu ma mai vor, nu o sa cer alegeri. O sa plec, pur si simplu. Insa ei imi demonstreaza zi de zi ca sunt alaturi de mine. Vor binele Realului. Autocritica poate atinge un nivel de la care devine distructiva. Los socios vor ramane singurii care hotarasc.” Apoi adauga: „Am crescut obisnuit cu competitia, cu adversitatea. Nu ma gandesc sa renunt si sa plec. Iar cand voi pleca, nu va fi din cauza ca am pierdut in fata Barcelonei cu 4-0.” Urmatoarea partida se dovedeste a fi una dintre cele mai ciudate din istoria La Liga. Cel mai mic numar de fani prezenti in ultima perioada, 61584 de oameni, il fluiera pe Benitez si pe jucatori, care sunt condusi cu 2-1 de vecinii de cartier, Rayo. Ajutati de doua cartonase rosii primite de adversari, Real castiga cu 10-2. Insa, in timp ce Real isi desavarseste distrugerea adversarilor, sunt multi in tribune care ii aplauda pe aceia si ii fluiera pe ai lor. In zona mixta dedicata declaratiilor de dupa meci, capitanul Sergio Ramos este intrebat ce parere are despre faptul ca presedintele il sustine pe Benitez, in ciuda formei slabe a echipei. „ Daca presi spune asa, inseamna ca exista un motiv. Aici, noi suntem doar pioni, iar el este regele.”
[va urma…]