Stiti care e asemanarea si deosebirea intre Napoleon si Florentino? Dar intre Napoleon si Ceferin?
Suna ca un inceput de banc, dar daca va asteptati sa va dau eu raspunsul, o sa va dezamagesc, pentru ca nici eu nu stiu.
Cum am ajuns aici, totusi ? ?
In celebrul roman “Razboi si Pace”, Tolstoi face o avancronica si o post cronica a unuia din razboaiele napoleoniene, mai exact despre cel mai important, cel de cucerire a Rusiei.
In acest razboi, exista un moment ce parea a fi punctul culminant al razboiului. Parea.
Dupa ce armata lui Napoleon o tinuse intr-un succès continuu si intrase destul de mult in Rusia fara sa aiba loc vreo batalie, intr-un final rusii se hotarasc sa dea lupta la o distanta destul de mica de Moscova, intr-o localitate numita Borodino. Marele favorit era Napoleon, care pe tot parcursul luptei astepta ca lucrurile sa decurga asa cum decursesera mereu inainte si sa i se aduca vestea ca rusii, condusi de un general numit Kutuzov, au capitulat. Surprinzator, rusii nu capituleaza, desi sufera pierderi énorme, la fel ca si francezii. Intr-un final, dupa ce ambele armate raman schilodite, rusii parasesc campul de batalie si Napoleon crede ca a castigat lupta (ca, vorba aia, cine ramane pe campul de batalie a castigat, cine fuge a pierdut). Mai mult, data fiind retragerea rusilor, care nu mai vor (pot ?) lupta, francezii ajung la Moscova pe care o si ocupa.
Pare o victorie clara a lui Napoleon, nu ?
Suprinzator, desi toti francezii si toti rusii cred ca Napoleon a castigat, singur Kutuzov spune tuturor ca de fapt rusii au castigat batalia de la Borodino si implicit razboiul. Pierderile suferite de francezi , spulberarea ideii de invincibilitate, incapatanarea rusilor de a nu ceda, impreuna cu alte motive (pe care va las sa le descoperiti in carte) fac ca aceasta retragere si abandonare a Moscovei de catre rusi sa fie exact lovitura care a distrus armata franceza. Culmea, in cateva luni, istoria ii da dreptate totala lui Kutuzov, armata franceza pierind aproape in totalitate in Rusia.
Mi-am adus aminte de toata povestea asta constant in ultimele zile, cand Ceferin pare Napoleon la Borodino. Si sper sa fie.
E un razboi, e clar. Dupa aceasta prima batalie, Ceferin pare castigator. Ameninta, pedepseste, apare la televizor in fiecare zi, doreste anihilarea oricarei opozitii. Vrea sa dea example, sa nu cumva sa mai apara cineva in viitor care sa ii ameninte suprematia. Se vede castigator. Si asa arata acum, ca cei 9 din 12 au parasit campul.
Eu sper ca Florentino sa fie AICI Kutuzov. Sa il lase pe Ceferin sa creada ca a castigat, dar sa aiba un plan. Si ar fi bine ca planul acesta sa nu depinde de salciile engleze. Nu stiu daca are un asemenea plan, nu stiu care e planul, nu stiu care ar fi bine sa fie planul. Doar sper ca are. Si sper ca in viitor, ceea ce pare a fi o batalie (si un razboi) castigate de Ceferin, totul sa se transforme in viitor in Borodino pentru acesta.
Am si o temere, derivata tot dintr-o intamplare din carte.
Cand face radiografia acestui razboi, analiza dupa meci, cum s-ar spune, Tolstoi vede ca motiv principal al victoriei rusilor urmatoarea chestiune ?.
Dupa Borodino, fiind la portile Moscovei, Napoleon trimite o delegatie de-a lui sa intre in oras si sa aduca de acolo delegatia oficialilor Moscovei, cu care sa duca tratativele de predare a orasului. Asa facuse peste tot, cand cucerise Viena si Berlinul. Aia, oameni civilizati, care jucau dupa regulile razboiului de gentleman, asa au facut. Au intors, cavalereste, spada si au predat cheile orasului cuceritorului. Ei bine, rusii, nu. La respectivul moment, nimeni nu mai ramasese in Moscova, decat talharii si betivii. Restul plecasera si dadusera foc la tot orasul. Cu cine sa fii cavaler ? CIne sa iti predea orasul, civilizat, dupa regulile razboiului ? Nimeni. Apoi, Napoleon instalat in Moscova trimite mai mult delegatii la Kutuzov, ca sa faca pace, din nou, cf regulilor razboiului care spun ca daca tu fugi, eu am castigat. Kutuzov refuza constant si asta il duce la succès (am aflat ca tactica Tarilor Romane, de a otravi fantanile si arde ogoarele mergea de minune si la 1812).
Tolstoi chiar face o analogie, spunand ca asta a fost un duel inceput cavalereste, cu cei doi protagonisti luptand cu floretele. La un moment dat, unul din combatanti vede ca e in inferioritate. Onoarea i-ar cere sa intoarca spada si sa se recunoasca invins. Dar Rusia e acel combatant care arunca floreta, ia o ghioaga de la marginea drumului si il omoara in bataie pe cavaler.
Care e temerea ?
Mi-e teama ca Florentino e Napoleon, in acest caz. Ceferin are comportament de rus cu ghioaga, pare dispus sa joace dupa reguli de strada, nu are nicio legatura cu cavalerismul si regulile razboiului traditional. Si mi-e teama sa nu castige, la fel ca si Kutuzov. Florentino chiar pare dezarmat, ca Ceferin e un taran care vorbeste urat, care ameninta, scuipa, injura. Nu stiu daca se pregatise si pentru tipul asta de lupta. Si deocamdata, pare ca nu. Doamne ajuta sa ma insel.
Ma simt ca la meciurile de Wrestling la care ma uitam cu mare placere acum cativa ani. Care o fi scenariul ? O avea Floren vreun as in maneca? Or trada ceilalti pana la capat? Or incepe salciile engleze sa puna probleme lui Ceferin din interior ? S-o termina acest scandal ? Om iesi sifonati de pe urma lui ?
Am incredere in Florentino, dar acum mi-e teama ca e prea singur in aceasta lupta. Cred ca daca a intrat in ea (nu mai discut acum daca e bine sau nu ca a intrat), acum e obligat sa mearga pana la capat. Nu vad cum ar putea sa mai iasa acum din acest episod. Si, sincer sa fiu, nici nu vreau. Daca e lupta, lupta sa fie.
Sa scoatem floretele, zic. Dar sa pregatim si o ghioaga, just in case.
Hala Madrid!