Principala problema a antrenorului Carlo Ancelotti este in aceasi masura si principala calitate , iar aceasta este linistea sa interioara pe care reuseste sa o transmita elevilor sai foarte bine. Omul Carlo Ancelotti a adus linistea in vestiarul Madridului dupa “furtuna ” ce avusese loc in ultimul sezon al lui Mourinho pe Santiago Bernabeu.
Un antrenor foarte calm: avantaj sau dezavantaj?
Calmul oferit de tehnicianul italian, Madridului, a fost elementul de baza pentru structura echipei in sezonul 2013\2014, dincolo de schimbarea sistemului tehnico-tactic, schimbarea pozitiei lui Di Maria, formarea tripletei BBC, decisiva in castigarea ” La Decima “, linistea oferita de Carlo Ancelotti echipei a fost punctul forte pentru ” los blancos “.
Inceputul celui de al doilea sezon a lasat de dorit (in afara castigarii Supercupei Europei), integrarea noilor jucatori si schimbarea sistemului de joc aducand doua infrageri consecutive in primele 3 etape ale campionatului si pierderea Supercupei Spaniei. E drept, calmul incapatanat al lui Ancelotti de a continua in 4-4-2 defensiv si 4-3-3 pe tranzitia pozitiva a adus totodata, 22 de victorii consecutive, un record fantastic. Cu toate acestea, calmul sau imperturbabil, indiferent de partida, indiferent de adversar, a adus in echipa condusa de italian si un soi de auto-multumire a grupului. In timp ce linistea si calmul lui Ancelotti au contribuit la egalarea din finala Champions League , aceasi liniste a dus la pierderea unor trofee si avantaje importante pentru tehnicianul italian.
Nu pare un antrenor „de cursa lunga”
Modul de a antrena si de a gestiona un campionat de catre Carlo Ancelotti a dus la pierderea titlului de catre Chelsea in sezonul 2010/2011, dupa ce londonezii dominasera clar primele 22 de etape din Premier League. Echipa condusa la acea vreme de Carletto a pierdut ritmul dupa anul nou, mai exact in luna ianuarie. De asemenea, in Franta, titlul pierdut pe cand antrena PSG s-a intamplat dupa ce a avut avans mare de puncte in fata lui Montpellier. Adaugam in plus si proasta gestionare a ultimelor patru etape de campionat la primul sezon ca antrenor pe Santiago Bernabeu si avem cateva argumente ce arata o gestionare gresita a “curselor lungi ” de catre actualul antrenor blanco. Avantajul de a avea avans de puncte, scor de calificare intr-un meci tur intr-o dubla mansa sau catastrofa din finala Champions League din 2005 sunt alte argumente care extind aceasta problema.
Venirea pe banca Milanului, a lui Chelsea si a lui Real Madrid, dupa ce echipele avusesera un sezon, doua sau chiar trei fara trofee importante arata beneficiile antrenorului calm in situatiile de presiune, de atmosfera tensionata in cadrul echipelor unde performanta lipseste. Dincolo de schimbarea sistemului si inventarea de noi pozitii pentru jucatori Carlo pare sa isi creeze singur si alte probleme, precum trecerea de la 4-3-3 spre un 4-4-2 in tranzitia negativa (pentru crearea unui echilibru), inventarea ” noului Pirlo ” prin coborarea lui Toni Kroos in fata apararii, dar fara ca germanul sa aiba un “bodyguard ” langa el asa cum italianul avea in persoana lui Gattuso sau uneori a lui Ambrosini, coborarea si sacrificarea lui Gareth Bale din extrema in mijlocas dreapta, mutarea nou venitului James Rodriguez din nr.10 clasic in rol de inter. Subliniem si ghinionul produs de accidentarea lui Luka Modric si avem ingredientele unui sezon mediocru pana in prezent.
Lipsa de reactie pe timpul meciurilor
La toate acestea se adauga lipsa evidenta a factorului motivational, care ar trebui sa existe in timpul meciurilor sau mai pe scurt: iesirea din calmul sau providential si aparitia la marginea terenului pentru a da indicatii sau a incuraja jucatorii, aspecte care lipsesc din repertoriul triplului castigator de Uefa Champions League in mod evident. Totodata, in unele meciuri, Carletto pare blocat intr-un mecanism care gandeste o singura tactica.
Problema pierderii formei sportive
Meciurile avem toti privilegiul sa le vedem, sa le putem analiza la fel si comportamentul antrenorului, dar oare cum decurg antrenamentele sub comanda italianului? Foarte multi dintre noi nu putem intelege cum el si stafful sau, dupa primele doua luni ale anului curent, nu sunt in stare sa aduca jucatorii in forma incat sa castige un meci in care Real Madrid joaca teren propriu si are mai bine de patru zile de pregatire a meciului in plus fata de adversar, iar adversarul sa arate mult mai proaspat decat tine in multe momente ale meciului. Meciurile care pot decide titlul sunt sub acelasi raport, inaintea meciurilor de la Bilbao si Barcelona .
Gestionarea lotului: banca nu ofera solutii
Proasta gestionare a lotului pare inca una din greselile facute de Ancelotti in acest sezon, asta din cauza lotului subtire dar si pentru ca Ancelotti refuza sa ii dea mai multe minute de repaus ” creierului german”, Toni Kroos, dar si atacantului Karim Benzema. Acesta din urma, in special din vina antrenorului, nu are concurent pe post suficient de valoros. In afara liderului echipei, Cristiano Ronaldo si de revenirea accidentatilor Modric , Ramos si James Rodriguez , ceilalti componenti ai lotului par obositi si e foarte interesant cum Ancelotti impreuna cu stafful lui pot sa aduca echipa in cea mai buna forma atat fizica dar si motivationala in finalul sezonului.