Zece momente esentiale in relatia Real Madrid – Iker Casillas

De-alungul celor 16 ani petrecuti la Real Madrid, Iker Casillas a petrecut numeroase momente memorabile pe Santiago Bernabeu. Majoritatea dintre ele amintesc de un fotbalist unic, care a scris istorie pentru gruparea blanco. Fara indoiala, Casillas a trait si momente negre la Madrid, dar le-a trait cu intensitatea fanului aruncat de destin pe gazon. Iata cele mai importante zece momente din istoria comuna Iker Casillas-Real Madrid:

1. Prima convocare la echipa mare
In sezonul 1991/1992, Iker Casillas si-a inceput aventura la Real Madrid. A avut de asteptat pana in 1997 pentru a fi chemat la prima echipa a clubului. O accidentare a lui Santiago Canizares l-a obligat pe germanul Jupp Heynckes sa-l convoace pe Casillas la prima echipa pentru deplasarea din Liga Campionilor de la Trondheim. Pe 27 noiembrie 1997, pe vremea cand avea numai 16 ani, Casillas a fost anuntat ca va pleca alaturi de prima echipa in Norvegia. Fostii sai coechipieri isi amintesc un Iker Casillas timid si emotionat, iar fratele sau Unai, marturiseste ca atunci cand vestea i-a fost data de catre club, Iker a izbucnit in lacrimi.

2. Debutul la Real Madrid
La 17 ani, Iker Casillas a fost una dintre piesele importante ale echipei nationale a Spaniei care a castigat Campionatul Mondial de Tineret din 1999. Prestatiile sale nu au fost ignorate de catre club care i-a acordat multa incredere in acel an. Accidentarile lui Bodo Illgner si Albano Bizarri l-au determinat pe John Benjamin Toshack sal convoace pe Casillas si sa-l titularizele in infernul de pe San Mames. Era 12 septembrie 1999, iar Casillas debuta la echipa sa de suflet intr-un 2-2 cu Athletic Club.

3. Primele sale trofee importante
Odata ajuns la prima echipa, Casillas a fost greu de scos din lot. Incet, dar sigur a inceput sa spere la postul de titular, iar trofeele au iesit la suprafata. In 2000, a fost parte activa din trofeul Uefa Champions League castigat la Paris in fata Valenciei, iar in sezonul urmator titular in campionat. Un campionat incheiat cu al doilea trofeu al carierei sale.

4. Finala Ligii Campionilor contra lui Leverkusen
Asa cum chiar el recunostea, anul 2002 a fost cel mai complicat din cariera sa. Dupa ce a castigat titlul cu un an inainte, Casillas a fost trecut pe banca de Vicente del Bosque, care il prefera pe Cesar Sanchez. Casillas a fost rezerva in acel sezon, pierzand multe meciuri importante ale echipei. Unul dintre ele, chiar finala Ligii Campionilor de la Glasgow, un meci care i-a schimbat insa destinul.
Iker a inceput meciul pe banca de rezerve, dar la scorul de 2-1, titularul Cesar s-a accidentat si a fost inlocuit dupa 63 de minute de joc. Oportunitatea nesperata pe care a primit-o l-a transformat in erou, pentru ca Iker a fost imbatabil si si-a castigat nu doar titularizarea in acel meci ci si porecla de San Iker.

5. Primul sau trofeu individual
In 2000, Iker avea sa cucereasca Trofeul Bravo, pe care Guerin Deportivo il acorda celui mai bun sportiv din lume sub 21 de ani. A fost primul trofeu individual cucerit de Casillas in cariera sa, insa in timp a mai adaugat si multe altele: cel mai bun portar din lume in cinci randuri, Trofeul Zamora, cel mai bun portar de la Campionatul European din 2012 si de la Campionatul Mondial din 2012, sase nominalizari la Balonul de Aur.

6. Recitalurile sale in fata lui Atletico de Madrid
De-alungul timpului, Casillas a reusit cateva meciuri senzationale pe Vicente Calderon. Spre disperarea jucatorilor de la Atletico Madrid, Casillas facea aproape de fiecare data minuni in duelurile cu rivala locala. Pana anul trecut, Casillas nu pierduse niciun meci oficial contra “colchonerilor”.

7. Parada de geniu de la Sevilla
A fost un moment uluitor in istoria relatiei Casillas-Real Madrid. Dincolo de trofee si distinctii individuale sau colective, parada de pe Sanchez Pizjuan merita parca un premiu aparte. In sezonul 2009-2010, pe 4 octombrie, Casillas a reusit intr-un mod absolut incredibil si inimitabil sa-l blocheze pe Perotti de la Sevilla printr-o parada istorica. A fost ziua in care miticul portar britanic, Gordon Banks avea sa spuna: “N-am vazut in viata mea o parada asemanatoare. La felul in care apara, Casillas are toate sansele sa devina cel mai mare portar din istorie”

8. Trecerea pe banca, accidentarea si transferul lui Diego Lopez
In al treilea sezon cu Jose Mourinho pe banca, intre portarul legendar al madrilenilor si antrenor s-a produs o ruptura. Casillas a devenit rezerva lui Antonio Adan dupa ce Mourinho l-a acuzat ca i-a telefonat lui Xavi de la Barca pentru a calma discutiile aprinse dintre cele doua rivale in speranta ca acel conflict nu va afecta echipa reprezentativa. Si-a recuperat postul pana cand s-a accidentat si Real Madrid l-a transferat pe Lopez. Dupa transferul lui Diego, Casillas a fost rezerva si a alternat in mandatul lui Ancelotti postul de titular cu portarul adus de Mourinho.

9. Casillas-Principe de Asturia
Pe 5 octombrie 2012, Iker Casillas a fost innobilat cu titlul de Principe al Sporturilor din Asturia, alaturi de prietenul si rivalul sau, Xavi Hernandez. Este o distinctie regala de cel mai inalt rang in Spania acordata pentru merite deosebite in sport si rar accesibila sportivilor de performanta in activitate.

10. Eroarea din finala de la Lisabona
Casillas, intrat deja in gura fanilor madrileni care l-au acuzat de comportament inadecvat vis-a-vis de club in perioada Mourinho a fost titularul lui Ancelotti in sezonul 2013-2014 de Liga Campionilor. Real Madrid a prins finala, insa la Lisabona, Casillas a gresit grav la golul lui Godin, dupa ce in semifinale intervenise salvator in fata lui Gotze pe Bernabeu. Golul lui Ramos din minutul 93 l-a salvat pe Casillas de la o eroare care se putea demonstra a fi catastrofala, asa cum el insusi marturisea.

Despre autor

Tags: , ,

Florin Codreanu

Florin Codreanu

Hala Madrid y nada mas!!!

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap