Despre sacrificarea lui Gareth Bale

In vara lui 2013 s-a realizat unul dintre cele mai scumpe transferuri din istoria fotbalului, Real Madrid platind lui Tottenham Hotspur 91 de milioane de euro plus bonusul de 9 milioane dupa castigarea Champions League de catre echipa din Madrid. In peste 85 % din meciurile jucate de galez a fost folosit extrema dreapta intr-un sistem 4-3-3 in tridentul ofensiv numit BBC, alaturi de Karim Benzema si Cristiano Ronaldo. Asa cum stim la antrenorii italieni, in meciurile mari, in meciurile cu miza, cu trofeul “pe masa” aduc surprize in asezarea tactica.

Primul meci in care Gareth Bale a jucat o alta pozitie a fost in “EL Clasico“ de pe Camp Nou, galezul a fost folosit de catre Carlo Ancelotti ca un fals 9, dar inovatia nu a adus succesul. Un al doilea meci in care pozitia sa in teren a fost schimbata a fost tot intr-un “EL Clasico“ in finala Cupei Spaniei, unde in absenta lui Cristiano Ronaldo, Ancelotti a jucat un 4-4-2 defensiv cu Isco si Di Maria in benzi, iar pe faza ofensiva numarul 11 de la Madrid se lasa usor in extrema stanga, o zona din care realizeaza actiunea memorabila, aducand trofeul la Madrid, dupa ce sistemul 4-4-2 in faza defensiva si 4-3-3 in faza ofensiva, sistemul a fost repetat la partida fantastica de la Munchen in semifinalele Uefa Champions League unde trupa “blanco” s-a impus cu 4-0 neverosimil, dar Bale avand rol de mijlocas dreapta in faza defensiva, dupa meci chiar tehnicianul italian mentiona: ”Bale a facut un meci foarte bun, in special defensiv pentru ca astazi a avut un rol ceva mai complex”.

Noul sezon de la Madrid din punct de vedere tactic a inceput cu sistemul folosit in finalul sezonului trecut 4-4-2 defensiv si 4-3-3 ofensiv, un sistem in care sarcinile defensive ale lui Cristiano Ronaldo se reduc considerabil, acesta fiind poate si un motiv pentru cel mai bun inceput de sezon al carierei pentru Balonul de Aur.

E clar ca Ancelotti a gandit acest sistem pentru a-l avea pe cel mai bun jucator din lume, fiind 100% pentru faza ofensiva, dar un sistem in care Bale este expus caci pozitionarea lui in teren este cu 10-15 metri mai departe de poarta adversa, un plan tactic care arata poate si lipsa de incredere a lui Ancelotti in linia de mijloc formata din Kroos, Modric si James Rodriquez incercand astfel sa aduca un om in plus pe tranzitia negativa, chiar daca Bale este un jucator foarte bun de tranzitie pozitiva noul rol il poate impiedica in a decide meciuri, caci marile meciuri facute de el au fost finalele din sezonul trecut unde a fost folosit mai in fata. In momentul de fata Real Madrid isi permite sa sacrifice cel mai scump jucator din istoria clubului…

Articol publicat pe http://blogsaptamanadefotbal.wordpress.com de Mihai Dolinschi

Despre autor

Tags: ,

Mihai Dolinschi

Mihai Dolinschi

Sunt un mare iubitor de fotbal,mare fan Real Madrid

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap