Dirijorul Zizou şi orchestra sa

Unul dintre cei mai mari ”amanţi” ai fotbalului din ultimele două decenii s-a întors în locul unde a cunoscut gustul succesului, locul unde a devenit sinonim cu eleganţa şi unde a primit respectul cuvenit: acasă, pe Santiago Bernabeu. Zinedine Zidane a pornit la drum spre prima mare aventură din cariera de antrenor, la cârma unui vas ce a fost aproape de scufundare, dar care speră să se menţină la suprafaţă şi să aibă parte de soare după era Rafa Benitez.

Zinedine Zidane
Zinedine Zidane

Mandatul spaniolului la Real Madrid nu a fost unul dintre cele mai reuşite din ultimii ani, iar asta s-a reflectat în rezultatele madrilenilor din ultimele partide. Mult stres, neînţelegeri, contradicţii şi nepăsare. Acestea s-au strecutat în interiorul clubului şi au dăunat din multe puncte de vedere. Faptul că Benitez a pierdut controlul vestiarului a fost, de altfel, greşeala ce l-a costat postul. Mutarea iminentă pe care avea să o facă Florentino Perez a fost una de bun augur pentru fanii Blanco, ce aşteptau cu nerăbdare o veste îmbucurătoare în urma demisiei lui Benitez. Însă o singură concluzie poate fi trasă după acest eşec: Carlo Ancelotti nu trebuia demis. In cei 12 ani ca presedinte al clubului, Florentino Perez a facut destul de multe greseli, care mai de care mai ridicole, dar aceasta de a-l demite pe Carletto a fost cea mai mare, in conditiile in care Realul nu ducea lipsa de trofee, iar ambianta dintre el si jucatori era una speciala, ca intre tata si fiii sai. Au existat cateva nume vehiculate pentru preluarea echipei, insa a fost aleasa varianta de rezerva, low-cost si de viitor pentru club, Zidane fiind foarte apropiat de jucatori si cunoscand toate detaliile din interiorul clubului.

Evident, teoria marelui jucator ce poate deveni un mare antrenor nu se respecta intotdeaua, dar Zizou are ”pedigree-ul” potrivit pentru aceasta meserie si isi poate lasa amprenta asupra intregului vestiar madrilen

Mandatul lui Zidane la RM Castilla a reprezentat prima treaptă spre drumul către performanţă, iar rezultatele obţinute cu pepiniera Realului au confirmat aşteptările celor ce-şi doreau ca fostul ”dirijor” al orchestrei madrilene să aibă succes şi la patru ace, nu doar în acel tricou simbolic Blanco ce părea fix ca un costum pentru un om cu eleganţa şi excentrismul lui Zizou. Entuziasmul jucătorilor şi al fanilor a ieşit la iveală încă de la prezentarea oficială a francezului, iar speranţele pentru salvarea sezonului au început să apară, în ciuda problemelor din prima parte a stagiunii. Odată cu schimbarea de antrenor, Rafa Benitez a ţinut să lase un mesaj de mulţumire către familia Real Madrid:

”Mulțumesc pentru tot, a fost o onoare!

Acum, la finalul timpului petrecut ca antrenor la Real Madrid, aș vrea, să le spun la revedere tuturor celor din club.

Vreau ca toată lumea din club, de la conducere și pînă la fani, să știe că a fost o onoare și un privilegiu să antrenez acest club, unde m-am dezvoltat ca persoană, jucător și antrenor, de la cele mai mici categorii de vîrstă pînă la prima echipă.

Ca un madridist, madrilen și om de sport crescut cu tradițiile și valorile acestei instituții, pe care le-am învățat în vechea ”Ciudad Deportiva de la Castellana”, a fost o onoare să lucrez pentru aceste culori.

Aș vrea ca în mod special să le mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat din prima zi în care am pășit aici, pe ”Santiago Bernabeu”.

Vreau să le urez succes lui Zinedine Zidane, succesorul meu, dar și staff-ului său, tuturor jucătorilor, antrenorilor și staff-ului de la Valdebebas și Bernabeu. Le doresc toate cele bune și de asemenea mult noroc.

Cu tot respectul și cu mulțumiri, HALA Madrid și nimic mai mult”

Zinedine Zidane a luat parte la prima întâlnire cu vechiul şi noul colectiv, lăsând o impresie bună jucătorilor, care s-au arătat foarte incântaţi de numirea francezului pe banca tehnică a Realului, iar primul antrenament oficial în noul format a părut unul lejer, de acomodare şi oarecum de alungare a problemelor din ultima vreme. Primul test pentru Zizou la cârma echipei a fost cel cu Deportivo, meci în care echipa s-a descătuşat şi s-a transformat într-o maşinărie de goluri, Gareth Bale şi Karim Benzema făcând publicul Blanco să exulte la cele 5 goluri marcate şi astfel revenind forţa colectivă.

Opt zile mai târziu, Real Madrid se impune pentru a doua oară consecutiv contra celor de la Sporting Gijon, scor 5-1, după ce trupa din capitala Spaniei avusese 4-0 încă din minutul 18. Tripleta BBC şi-a făcut simţită prezenţa şi a ţinut să facă încă o dată fericiţi zecile de mii de fani prezenţi cu încă o victorie impresionantă. Sub conducerea lui Zinedine Zidane, trupa madrilenă pare o formaţie rigidă, foarte bine organizată şi dornică să-si creeze ocazii de gol la aproape orice atac iniţiat, lucru ce i-a lipsit lui Rafa Benitez. Echipa arată foarte bine pe toate compartimentele, iar vechile probleme din defensivă au fost rezolvate momentan.

De asemenea, ofensiva continuă să aibă forţă şi calitate, Gareth Bale primind mai multă libertate de mişcare decât de obicei în sistemul de joc 4-2-3-1, iar Benzema este în continuare pus în evidenţă de calităţile galezului şi ale lui Cristiano. Per total, startul de mandat al ”dirijorului” este unul promiţător, însă timpul va rămâne să confirme aşteptările tuturor

Despre autor

Tags: ,

Adrian Roman

Adrian

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap