Începe Liga Endesa, primul an după Doncic!

Un nou campionat ACB debutează în această săptămână, o nouă ocazie pentru Pablo Laso și echipa lui de a-și adăuga un nou trofeu în palmares, în această perioadă extraordinară pentru secția de basket a clubului Real Madrid, când avem 16 titluri stânse în total din 2011 până azi.

Un club care pierde un antrenor ca Zinedine Zidane și un jucător ( poate cel mai bun din istoria clubului ) cum e Cristiano Ronaldo, nu poate suferi foarte mult când pleacă un puști de 19 ani dar nu și când acesta este Luka Doncic. MVP al campionatului precedent și MVP al Final Four al Euroligii, Luka Doncic lasă un gol imens în echipă și în inimile suporterilor care și l-ar mai fi dorit măcar un an la Winzink Center, lucru imposibil când mirajul NBA apare, când dorința de a juca cu și împotriva celor mai buni jucători din lume este dublată de senzația că a făcut tot ce era de făcut și a câștigat tot ce era de câștigat la nivel european. Un jucător fabulos ne-a părăsit dar clubul nostru are noi surprize pentru acest an.

Dar să vedem întâi contextul în care ne aflăm. 17 echipe luptă și fac planuri pentru a învinge colosul din Madrid, cel care anul trecut a dominat sezonul regulat cu o autoritate ne mai întâlnită, având la un moment dat 5 victorii în plus față de următoarea clasată, club care a început pregătirea mai devreme anul acesta pentru a ajunge în formă la Supercupă ( câștigată în sfârșit dupa 3 ani ) și care va trebui să-și utilizeze toată banca pentru a susține acest efort colosal. Rivalii clasici B. Lassa ( cu un lot iarăși nou, cu 2 transferuri excelente, C. Singleton și K. Pangos ), Baskonia ( care și-a păstrat în mare lotul de anul trecut și joacă foarte bine, fiind și finalistă în Supercupă ), Valencia ( un lot echilibrat, jucători buni care joacă de mult împreună) și rivale mai noi ca Herbalife Gran Canaria ( echipă de euroligă acum, un lot excelent și cea care i-a lăsat pe cei de la Valencia în afara competiției maxime europene ) sau Unicaja Malaga ( o altă participantă în Euroligă și o echipă cu mare potențial ) vor încerca să țină piept unui grup extraordinar coagulat de Laso la Madrid, cu un stil de joc rapid și precis, cu apărare senzațională și fantezie debordantă în atac, cu moral extrem de bun și atitudine de învingători.

Lotul de anul acesta este în mare același de anul trecut, un nucleu format din Serigo Llull, revenit la forma care l-a consacrat, după un an foarte greu cu o accidentare care l-a ținut departe de teren 8 luni și o revenire de senzație când a făcut diferența contra lui PAO și a însemnat o injecție de moral pentru toată echipa, Felipe Reyes ajuns la 38 de ani și parcă din ce în ce mai bun, Rudy Fernandez, revenit la forma bună după ce accidentările l-au măcinat multă vreme, Jaycee Caroll ( 35 de ani ) un shooter senzațional care a tras echipa după el în multe momente și Gustavo Ayon, un centru mexican care e responsabil de multe succese ale echipei din ultimii ani. La acest nucleu dur se adaugă o bază rapidă senzațională ca Facu Campazzo, unjucător polivalent și experimentat ca Fabien Causeur, un jucător defensiv excelent ca Jeff Taylor, un jucător esențial Trey Thompkins, unul foarte talentat Anthony Randolph. “Laso nu știe să pună în valoare pivoții” se zicea dar uite că Walter Tavares a fost jucătorul determinant anul trecut iar Ognen Kuzmic, revenit după un an de pauză din cauza unei accidentări, reintră în forță.

Transferurile de anul acesta sunt foarte bune, Klemen Prepelic ( semnat de anul trecut pentru anul acesta ) e un jucător care déjà a făcut diferența în Supercupă, cu 13 puncte în 6 minute iar Gabriel Deck, ales 2 ani la rând cel mai bun jucător argentinian, are tot ce-I trebuie să fie noul Chapu de Madrid. Melwin Pantzar a fost promovat de la junior pentru a fi a 3-a bază iar Usman Garuba ( 16 ani ) va apărea sporadic în echipă, fiind un mare talent dar la o vârstă totuși prea fragedă.

Vă invit așadar să vă pregătiți pentru un sezon spectaculos, cu foarte multe bucurii și momente grele, dar cu mare încredere în acest lot minunat, condus magistral de geniul lui Laso.

TVR HD va transmite competiția, una ce anul acesta se va difuza în 140 de țări.
Hala Madrid!

Despre autor

Tags: , ,

Radu Dranga

Radu

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap