Sir Arthur Johnson, eroul necunoscut

Arthur Johnson s-a nascut in 1879. N-a fost niciodata Sir, dar ar fi trebuit sa fie. Despre Arthur lumea stie ca a fost jucator si antrenor la Real Madrid. Vreme de multi ani. Apoi, nimeni nu stie ce s-a mai intamplat cu el. Arthur Johnson, omul care a revolutionat Real Madrid, cel mai mare club al fotbalului mondial, a disparut fara ca nimeni sa simta vreodata ca a pierdut ceva…Sau pe cineva…Tot ceea ce se stie, este ca a murit singur. Cand si unde…sunt detalii pe care nimeni nu le stie.

La 23 de ani, Arhtur facea parte din prima echipa de fotbal a lui Real Madrid care juca vreodata intr-un cadru organizat. Se intampla pe 13 mai 1902 intr-un meci cu o echipa ce avea sa-i devina rivala traditionala, FC Barcelona. Madrilenii pierdeau cu 1-3, iar Johnson marca singurul gol al Realului. A preluat Real Madrid ca antrenor in 1910 si a devenit primul antrenor oficial al clubului blanco. Cu toate ca echipa se infintase cu opt ani inainte, pana la Johnson, nimeni nu avea cu adevarat un carnet de antrenor in Spania. Arthur Johnson, in schimb, da! Dupa 1910 societatea spaniola s-a trezit dansand frenetic, la limita dintre somnambulism si excitatie diurna, acel dans pe care englezii in inventasera cu mult inainte. Fotbalul, sportul rege brevetat de poporul englez, capata din ce in ce mai multa popularitate, iar aceasta noua vibratie parea sa aiba legatura cu formele hiperactive ale sperantei, pe care adesea, spaniolii le numeau, optimism. Lumea din Occident consuma bulimic acest fenomen, iar astazi, dupa secole agitate si decenii istorice stim cu totii de ce mania dansanta a englezilor s-a transformat in fenomen de masa.

Intr-o zi torida de vara a anului 1910, Arthur Johnson, noul antrenor al Realului avea sa intre definitiv in istorie. Si-a strans jucatorii in fata stadionului si le-a transmis atat lor cat si sefilor sai: De astazi, fiecare dintre voi trebuie sa urmeze niste reguli”. Fiecare jucator si oficial a primit cate-o foaie. Pe ea, erau insirate patru argumente solide pe care Heraldo del Deporte, unul din putinele cotidiane ale acelor vremuri, avea sa le deconspire:

“Regula numarul unu: un meci adevarat nu are aceeasi incarcatura daca una dintre echipe nu are un boss. Acel om trebuie sa fie capabil sa gestioneze si sa ordoneze echipa si sa o antreneze cateva zile pe saptamana, in asa fel incat sa-si coordoneze oamenii spre victorie prin discurs, atitudine, idei, antrenamente. Aceasta regula va preveni si eradica acele discutii interminabile dintre jucatori pe durata unui meci; regula numarul 2: jucatorii trebuie sa respecte cerintele bossului si trebuie sa joace mereu in aceeasi pozitie, fara sa schimbe intre ei, in asa fel incat fiecare sa fie responsabil pentru rolul sau din teren si sa fie capabil sa-si ajute colegul aflat in pericol. Sistemul pe care voi il folositi astazi, acesta cu modificarea pozitiilor si libertatea deplina in joc, nu inseamna fotbal; regula numarul 3: jucatorii trebuie sa-si foloseasca abilitatea, inteligenta si fair play-ul in asa fel incat atunci cand mingea paraseste gazonul, trebuie repusa imediat in joc. In acest fel, putem termina un meci intr-o ora si jumatate in loc sa jucam trei ore si sa obosim complet. De asemenea, jucatorii nu mai au voie sa fumeze atunci cand este pauza; regula numarul 4: de astazi inainte vom juca intotdeauna ca o echipa! pe niciunul dintre voi nu-l va interesa reusita personala. O mare echipa este aceea care intelege fotbalul mai bine decat adversarul ei”. Se spune ca niciunul dintre elevii sai n-au luat in serios aceste indicatii in prima zi. A doua zi insa, Losada, Irureta, Saura, Chulilla sau Prast au cunoscut severitatea si disciplina noului lor antrenor, iar in scurt timp, cele patru reguli erau citite de jucatori inainte de fiecare meci.

Timp de zece ani, Arthur a patruns in istoria clubului blanco si a revolutionat fotbalul iberic si destinul clubului care avea sa devina, cel mai important club spaniol din istoria fotbalului. Domnia lui Arthur Johnson este a doua ca durata dupa cea a legendarului Miguel Munoz, omul care a condus gruparea merengue timp de 14 sezoane intre 1960 si 1974. Perioada de domnie a lui Johnson coincide cu perioada campionatelor regionale, intrucat La Liga inca nu exista in acei ani. In patru randuri cu Arthur Johnson pe banca, madrilenii deveneau campioni regionali si isi castigau incetul cu incetul fanii care abia deschideau ochii pe acest fenomen. Cea mai importanta competitie a acelor vremuri era insa Copa del Rey. Infiintata in 1902, Cupa Regelui a fost castigata de Real Madrid in patru randuri pana la numirea lui Arthur Johnson in functie. In 1916, dupa o semifinala memorabila cu FC Barcelona, Real Madrid s-a calificat in finala. In acel moment, nu exista regula golului marcat in deplasare si nici regula calificarii pe baza diferentei de goluri. In Catalunya, Madridul pierdea cu 1-2, pentru ca in retur sa castige la Madrid cu 4-1. S-au jucat prelungiri pentru ca fiecare echipa castigase un meci, iar la finalul prelungirilor scorul a fost 6-6. S-a decis apoi rejucarea cateva zile mai tarziu, iar Johnson si-a condus elevii spre un succes categoric: 4-2. Un an mai tarziu, Madridul sau juca din nou finala Cupei si invingea gruparea Arenas cu 2-1, iar Arthur devenea tot mai apreciat pe taram iberic.

Dar Johnson a mai adus ceva, dincolo de acel spirit inovator, liber si ofensiv al echipei. Ceva in plus pe langa disciplina, trofee si ambitie. Ceva ce avea sa ramana pentru totdeauna in istoria clubului Real Madrid. Arthur Johnson a fost omul care a propus ca Real Madrid sa joace in echipament complet alb, culori care aveau sa ramana in istoria clubului nostru pana in prezent. Inspiratia i-a venit dupa ce a urmarit in Anglia un meci ale echipei londoneze Corinthian, grupare care evolua pe Lambeth Palace si care conform lui Arthur “domina terenul de joc prin eleganta”.  Tot Arthur Johnson a insistat in 1912, ca un tanar de numai 16 ani sa primeasca sansa de a evolua ca titular pentru gruparea madrilena. Pustiul minune pe care Johnson il propunea fotbalului iberic era Santiago Bernabeu Yeste. Pe 3 martie 1912, Arthur Johnson a organizat un meci amical cu prietenii sai de la English Sports Club. Se spune ca Arthur a vrut sa aiba acel amical la dispozitie pentru a-si convinge superiorii ca tanarul Bernabeu merita o sansa. Iar pustiul n-a ezitat prea mult. A intrat ca titular si la numai 16 ani a decis jocul in favoarea madrilenilor facand saltul de la anonim la profesionist.

Arthur Johnson are o poveste interesanta si trista. Primul antrenor din istoria lui Real Madrid, omul care a schimbat culorile clubului, mentalitatea si atitudinea colectiva a spaniolilor, geniul pustiu sosit din tara care a inventat fotbalul pentru a reinventa clubul ce avea sa devina cel mai mare club din istorie, englezul care l-a oferit madrilenilor pe Santiago Bernabeu a murit singur si parasit de toti. Nu vom afla daca acest geniu demontat a sfarsit in campul pe care il putea privi deja de la fereastra casei sale saracacioase din Madrid sau a fost gasit intr-o dimineata geroasa intr-o rigola puturoasa din Tolworth. Un om de geniu cu un destin tragic, Arthur Johnson nu si-a primit niciodata laudele cuvenite si nici locul sau bine definit in istorie. S-a ales in schimb cu acest articol de care nu va afla niciodata…

Despre autor

Tags: ,

Florin Codreanu

Florin Codreanu

Hala Madrid y nada mas!!!

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap