Analiza Jose Maria Guti » PRO si CONTRA numirii sale pe banca tehnica a Realului

Guti, antrenor Real Madrid

Fara ca vreunul dintre marii favoriti sa poata prelua echipa in acest moment, postul lui Zinedine Zidane pare sa se apropie tot mai mult de numele lui Jose Maria Gutierrez Hernandez, mult mai cunoscut publicului larg sub numele de Guti. Va prezentam in continuare cateva avantaje si dezavantaje pe care le-ar presupune numirea lui Guti pe banca Realului.

PRO GUTI

Om de-al casei, activeaza deja in club

Demisia lui Zidane a luat prin surprindere conducerea merengue, fanii si presa spaniola deoptriva. Presedintele Perez a recunoscut chiar la conferinta de presa organizata de Zinedine ca nu-si propunea sa caute in aceasta perioada un nou antrenor.

Un mare avantaj pentru Guti este faptul ca el este deja in club, fiind gata in orice moment sa preia fraiele primei echipe. Tinand cont de moment, de asteptari si de dificultatea aducerii lui Pochettino, Klopp sau Allegri, un fost mare jucator blanco, extrem de bine conectat la ceea ce se intampla acum in club, cu o relatie apropiata de “greii vestiarului blanco” si cu un madridism autentic si expresiv, poate fi considerat un urias avantaj.

Promovarea unui fost mare jucator care a lucrat si colaborat cu Zidane

Au fost multi sceptici in jurul echipei in momentul in care Perez a decis sa-l numeasca pe Zinedine Zidane ca antrenor, in locul lui Rafa Benitez. Francezul a preluat insa echipa cu mult curaj si cu mult entuziasm si, a reusit sa aduca trei Ligi ale Campionilor pe Chamartin. Numirea lui Guti ar putea duce din nou cu gandul la episodul Zidane si chiar la episodul Guardiola, care era de asemenea un fost mare jucator, promovat din interiorul clubului ca si Guti.

guti

In plus, fostul canteran a lucrat aproape de Zidane in ultimii ani si a evoluat alaturi de el ca jucator. Ii cunoaste bine filosofia despre fotbal si o poate pastra in club, considerandu-se ca poate duce mai departe echipa spre o noua etapa.

Este iubit de fani si de presa

77 de goluri a marcat fotbalistul Guti in 542 de meciuri la Real Madrid. Si a facut-o intre 1994 si 2010, castigand 5 titluri de campion al Spaniei si 3 trofee UCL printre altele. Numele lui Guti nu e insa asociat cu golurile ci cu momente de magie unica pe care le crea pe teren. Un tip nascut in Madrid, care a devenit super fotbalist plecand de la juniorii Realului. O poveste de viata reusita ce se regaseste in cariera unui jucator complet dedicat echipei. Este apreciat de presa si idolatrizat de 90% dintre fanii echipei, mai ales de catre Los Socios. Decizia numirii sale s-ar putea sa fie o decizie extrem de populara

Entuziasm si ambitie la superlativ

Guti n-a facut niciodata un secret din faptul ca isi doreste sa antreneze Realul. Este un fost mare fotbalist al echipei care a inceput sa lucreze la nivel de antrenorat de jos. N-a facut-o fara sa fie remarcat. In primul sau an ca antrenor a adus trei trofee la nivel juvenil, devenind rapid o tinta pentru presa si fani.

Numirea sa la Castilla, echipa secunda a clubului, ar fi fost in mod normal pasul urmator, insa Guti ar fi primit deja oferte de a antrena la un nivel mai inalt. Se zvoneste ca a refuzat-o pe Espanyol pentru ca ar astepta sansa primei echipe a Realului.

Fotbal ofensiv, fotbal pe gustul publicului

Jocul copiilor lui Guti a fost incantator. Spre deosebire de plictisitorul fotbal oferit de Castilla lui Solari, pustii lui Guti au aratat fotbal spectacol, entuziasm si ambitie. In primul sezon echipa sa de juniori a doborat recordul de goluri marcate in competitie, iar o parte dintre fotbalistii sai au facut pasul spre Castilla in sezonul imediat urmator. Fotbalul sau este cel pe care publicul de pe Bernabeu il cauta: rapid, in mare viteza, cu o tranzitie remarcabila si cu un apetit ofensiv de invidiat.

CONTRA GUTI

Fara experienta la nivel inalt

Chiar si dupa succesul spectaculos al lui Zidane , cea mai mare bila neagra impotriva lui Guti este lipsa de experienta. Francezul petrecuse un an ca secund al lui Ancelotti la prima echipa, si un alt an ca Director Sportiv pe langa Jose Mourinho. A recunoscut chiar el ca a invatat multe in perioada asta. Guti nu se bucura de acest avantaj si a lucrat pana acum doar cu copii de pana la 18 ani.

Personalitate rebela

Fotbalistul Guti a fost mereu un rebel. Lumea l-a acceptat si fanii l-au iubit exact asa natural. Pentru ca fotbalistul Guti era atins de geniu si anula momentele de rebeliune. Personalitatea sa este insa una dificila si e greu de crezut ca antrenorul Guti de azi va reusi sa scape de tag-ul pe care l-a primit ca jucator.

guti (2)

In schimb, desi este autoritar si stapan in vestiar, Guti va avea dificultati in a controla alti fotbalisti rebeli, care probabil nu vor ezita sa-i aminteasca de fotbalistul Guti de la Real Madrid. I-ar fi greu sa scoata maxim de la un jucator foarte talentat care nu se pregateste serios, atat timp cat chiar el a refuzat sa faca asta vreme de multi ani pana l-a descoperit pe Del Bosque.

Conflictual

Va amintiti de Jose Mourinho? De razboaiele cu Barca? Guti e mai rau! Guti e un madridista autentic, care nu agreaza nimic pozitiv legat de Barcelona. Aparitiile sale televizate din ultimii ani au fost mereu beligerante si complet agresive la adresa echipei din Catalunya. In 2014 a acuzat-o chiar pe Barcelona ca ar fi castigat un meci de Champions League prin “furt”. Desigur comentariile sale au fost mereu pe placul fanilor, insa din acest punct de vedere, Guti este in totala opozitie cu elegantul Zinedine Zidane.

Felul in care va gestiona vestiarul

Oamenii din conducerea Realului nu cred ca au dubii in privinta capacitatii antrenorului Guti de a-si motiva echipa. Din punct de vedere tactic si al fotbalului propus, antrenorul Guti pare de asemenea sa corespunda cu ceea ce se doreste de la el. In schimb, la nivel de control al vestiarului exita dubii. Experientele Ancelotti si Zidane au lasat clar o concluzie in viziunea lui Perez: aceea a unui antrenor elegant care sa stie sa-si apropie vestiarul si sa-l intretina. Guti are o relatie buna cu Sergio Ramos, cu Cristiano Ronaldo, cu Luka Modric sau Dani Carvajal. Dar, daca Zidane avea capacitatea de a tine sub control caracterele puternice pentru ca beneficia de un CV fabulos si de o personalitate calma si impaciutoare, Guti, desi are si el un CV remarcabil, nu are parca acelasi nivel ca Zidane si cu siguranta nu e o personalitate calma sau impaciutoare. Se spune ca pe Guti nu e bine sa-l “calci pe bataturi”. Si cu siguranta vestiarul blanco stie asta.

Despre autor

Tags: , , , ,

The Real Riley

The Real Riley

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap