Borussia Dortmund – Real Madrid 2-0. La un pas de eliminare

Dupa 3-0 in partida tur, Real Madrid a fost la un pas de eliminare in mansa retur de la Dortmund, acolo unde madrilenii s-au inclinat la capatul unui meci entuziasmant. Privata de prezenta lui Cristiano Ronaldo, Real Madrid a lasat o impresie proasta pe Signal Iduna Park, dar per total a fost echipa mai buna a acestei duble. Madridul n-a impresionat deloc la Dortmund dar a obtinut o calificare extrem de importanta in semifinalele competitiei.  Angel di Maria si penaltyul ratat de el la 0-0 le-a oferit sansa germanilor sa spere la calificare miraculoasa, in timp ce Pepe si Illaramendi au comis doua erori de incepatori care au adus un avantaj nesperat pentru vicecampionii Germaniei. Dupa pauza, Real Madrid si-a revenit si a contracarat jocul adversarilor mai ales dupa schimbarile bune ale tehnicianului italian, Carlo Ancelotti.

Borussia-Real: 2-0 nu este insa un simplu scor, ci un punct de reflexie pentru suflarea blanco. Fotbalistii lui Ancelotti au cu siguranta mai multe intrebari sa-si puna dupa acest meci decat am avea noi sa le adresam. In plus, majoritatea dintre ei au de reflectat, in ciuda unei calificari fermecatoare in semifinale. Ramos et comp au de stabilit un punct de departajare esential pentru supravietuire. Acel punct intre stabilitatea inatacabila si nesiguranta interna, intre jocul euforic si jocul lipsit de convingere, intre caracter si lipsa de atitudine.

De fapt, Real Madrid dezvoltat in aceasta seara o incapacitate incredibila de a formula un crez, o atitudine certa si nenegociabila, in plina situatie de avantaj. 3-0 din partida tur parea un punct de sustinere pe care se sprijina performantele viitoare din aceasta competitie. N-a fost asa. Madridului i-a lipsit profesionalismul si intuitia echipelor mari, acea intuitie care face diferenta in meciurile cu adevarat importante. Acel gen de intuitie care de cele mai multe ori este mult mai puternic si mai greu de contracarat decat orice sistem tactic. Genul de intuitie care desparte echipele mature de echipele talentate, fotbalul profesionist de imitatia lui pitoreasca si, in cele din urma, puterea sistemelor de valori, la nivel de grup. Unele grupuri, fie echipe, fie societati, nu reusesc sau nici macar nu incep sa creada in certitudini. Ele nu lucreaza, propriu-zis, cu desfasurari liniare si logice, in care avantajul impune o concluzie indubitabila. Dimpotriva, asa cum am vazut in aceasta dubla cu Borussia Dortmund, Real Madrid a cazut victima lipsei de coerenta psihica si morala, demonstrand odata in plus ca practica un fotbal inca imatur.

Borussia a fost super motivata, a avut mult noroc dar si putin ghinion. A intalnit un Casillas in zi mare, un Iker Casillas care a facut diferenta intr-o seara in care Madridul lipsit de Cristiano Ronaldo, n-a contat aproape deloc pe faza ofensiva. Klopp a reusit sa-si motiveze elevii sa creada in ei in orice moment al jocului, iar din momentul in care Di Maria a ratat penaltyul la 0-0, Borussia a primit o vitaminizare completa a moralului cu un supradrog al curajului. Reus a primit doua cadouri de la Pepe respectiv Illara si a adus un 2-0 nesperat inainte de pauza gruparii germane.

Inspirat dupa pauza, Ancelotti l-a introdus pe Isco si mai apoi pe Casemiro, amandoi cu prestatii foarte bune, poate chiar decisive in rezultatul final. Bale si Benzema au fost aproape de gol in timp ce Borussia a ratat sanse importante prin Reus si Mkhatryian. Finalul a gasit un Real mult mai sigur pe rezultat si o Borussia disperata dupa un gol care n-a mai venit. Cu Cristiano pe banca mai mereu in picioare si tot timpul nervos si emotionat, Madrid n-a tremurat pentru ca a reusit sa formeze o echipa mult mai scurta in ultimele 15 minute.

Arbitrul a fluierat sfarsitul meciului iar istoria nu s-a repetat. Ea s-a  incheiat brusc… si macar de data asta, a iesit bine pentru noi si nu pentru ei. Cumva am fost feriti, fara sa ne ferim. Este cert insa ca daca Madridul nu va iesi din acest ciclu mental de productie spumoasa si scurta viitorul nu poate fi unul de succes. Si asta pentru ca fotbalul nu ofera recompense prea des celor care nu-l respecta.

Despre autor

Tags:

Realmadrid.com.ro

Realmadrid.com.ro

Ser del Madrid es saber que ya eres el mejor en algo

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap