Cei trei muschetari in varianta madrilena: BBC + James

Browse By

Romanul scris de Alexandre Dumas relateaza povestea unui tanar pe nume D’Artagnan ajuns la Paris pentru indeplinirea visului de a deveni muschetar la curtea regala, in acest timp el cunoscandu-i pe mai batranii muschetari, Athos, Porthos,Aramis.

Povestea tripletei la Madrid incepe in toamna anului 2013 prin alaturarea lui Gareth Bale in tripleta de atac “BBC”, un an mai tarziu vine schimbarea sistemului de joc si destramarea tripletei in formarea unui duo de atac “BC”. Schimbarea antrenorului la Madrid a adus o noua schimbare de sistem de joc pe Santiago Bernabeu iar cu ea se reasteapta randamentul BBC, dar si forma columbianului James Rodriguez sa ramana aceeasi ca si in sezonul trecut.

Noua pozitionare a celor patru jucatori ofensivi de la Madrid a fost principala discutie a verii: unde sa evolueze Gareth Bale, ce pozitie ii convine mai mult lui Cristiano si ce rol poate sa aiba James in sistemul 4-2-3-1? Rafa Benitez a incercat sa gaseasca pozitiile jucatorilor in care acestia dau cel mai bun randament, asa ca primul gand cum poate sa il aiba pe Gareth Bale de la Tottenham, si cum altfel decat atribuindu-i aceasi pozitie in teren, aceea de al doilea atacant cu mobilitate in spatele varfului. Una din dilemele marilor specialisti era de ce nu pot evolua Bale si Ronaldo in continuare in benzi si James in pozitia de “numar 10”. Aceeasi intrebare i-a fost adresata lui Claudio Ranieri dupa meciurile in care il folosea pe columbian in banda. Intrebat de ce este atat de temator sa joace cu Moutinho in spatele varfului si cu James in banda dreapta si de ce nu indrazneste sa riste cu Moutinho langa un mijlocas ofensiv si cu tanarul columbian in pozitie central-ofensiva, italianul a raspuns: “Tu ai vrea sa pierzi calitatea centrarilor lui James cand ai un atacant de calitatea lui Falcao in careu?”.

Calitatea centrarilor superstarului columbian avand trei pradatori in careu (Benzema,Bale si Cristiano) este una dintre armele pe care Benitez vrea sa le fixeze. Versatilitatea lui James este una mai mare decat a lui Bale, columbianul poate intra mult mai usor in centru, ajutand si faza de constructie. Mobiltatea “celor trei muschetari” il poate ajuta si mai mult pe Benzema caruia ii convin cel mai mult combinatiile si sprijinul ultimei faze de constructie, cu Bale plasat in medie cel mai mult in spatele lui face ca zona central sa devina si mai directa pe poarta.

Problema Marcelo-Ronaldo
Cu trecerea anilor “Balonul de aur” si-a pierdut din dexteritate, elasticitate, mobilitate si viteza deplasarii in teren. In mandatul lui Carlo Ancelotti  perechea din banda stanga era una extrem de periculoasa la orice faza de atac pentru apararea adversa, iar nivelul la care Cristiano ajuta defensiva era unul mult mai mare fata de prezent. In aceeasi perioada, plasarea in zona centrala a lui Xabi care ii acoperea urcarile superstarului portughez au fost un element de echilibru, la fel cum acum prezenta lui Kroos si aportul mult mai ofensiv care se cere de la german in acest sezon, lasa o bresa mare ce poate sa fie speculata foarte usor de echipele puternice.

Asadar ‘BBC-ul” sezonul trecut in formula defensiva de 4-4-2 si ceea ce se cerea de la Bale nu a mai exista iar in acest sezon James Rodriguez pare sa fie “D’Artagnan” al celor trei muschetari, omul care sa ii serveasca cu pase decisive si sa isi ajute echipa spre recastigarea Spaniei si a Europei.

 • bembiluna

  Chapeau, maestre!

  • Dolinschi Mihai-Vladimir

   multumesc frumos Daniela!

 • Lex

  Inspirata analogie!

 • Adrian Ioan

  Felicitări, Mihai! Un articol special, de la un om special.

 • zece

  cat sta James pe bara ?

  • Dolinschi Mihai-Vladimir

   o luna se pare…revine deabea dupa pauza aia a nationalelor

 • http://batman-news.com Victor Bratu

  Frumos si bine scris! Dar mai ales…corect!

  • Dolinschi Mihai-Vladimir

   multumesc frumos 😀

 • COSTEL

  foarte frumos este acest articol si paralela de exceptie .
  vreau sa completez putin cea ce MIHAI A SCRIS /
  rafaelo a mai adus un detaliu mic din futsal . MIHAI UITATE putin la cea ce va voi descrie .
  in futsal exista totdeauna o rotatie a jucatorilor pe faza de atac un sistem de atac 3-1 sau 1-2-1 cele mai moderne in care totdeauna exista unul care sta de libero care face cobertura …. acopera sta pe respingere.
  acesta este diferit de secunda minut moment .
  puteti sa observati ca cei 4 fac totdeauna o rotatie .
  exista un pivot cu fata spre ei la fel prin rotatie .
  ca din 90 minute ale jocului 50 il vedem pe james acolo in dreapta sunt doar critetii de ordin tactic sa acopera flancul drept vazand cea ce alti nu au vazut ca face faza de recuperare aparare mai bine ca bale .
  ca are n posibilitati de a iesi cu minge jucata
  ca este mai greu de inchis avand sut ,pasa +dribling .
  la galez jucarea sa de al doilea varf aduce forta putere viteza in axul central . face ca fundasi centrali sa urce totdeauna spre el sa il inchida sa nu ii de-a spatiu.
  in fine si cristiano se va readaptate el trebuind sa participe la aceasta rotatie .
  karim este ideal ptr ca este cel ce are pasa la el si ofera soluti directi de pasare .
  cu jese jucand rol de 9 avem prea multa profunzime si prea putina creativitate devin usor de interpretat ptr ca si jese cauta spatiile libere .
  doreste sa rupa linia defensiva adversara cautand mingea pe spatiul liber . obligand colegii sa verticalizeze des .
  cred ca acestui bbc+j ii lipseste un stalp al aparari un far .
  din punctul meu de vedere
  casemiro modrici james
  casemiro kroos james
  casemiri kovacic james sunt cele mai extraordinare solutii de echipa echilibrata .

  • Dolinschi Mihai-Vladimir

   stiu ca fac rotatie cei 4 Costel, am mai scris asta si in ultimul articol si pe facebook nu am vrut sa ma repet…omul din dreapta face mai putine schimburi de pozitii dar intra mult in centru…am mai scris ca incrucisarile lui Bale cu Cristiano sunt un punct important…Cristiano din stanga inspre centru si Bale din centru inspre stanga. La golul 3 al lui benzema care l-am analizat la munca am si scos in evidenta ca la un moment Benzema e in stanga, Ronaldo dreapta iar in centru sunt James si Bale…nu am mai scris pt ca nu vroiam sa ma repet

Real Madrid Romania