Cum se explica afectiunea spaniolilor pentru Isco, unul dintre ultimii romantici ai fotbalului

De multe ori am fost intrebat de ce spaniolii sunt atat de blanzi cu Isco. Si de ce-i vad doar lucrurile bune. Pentru ca, multi dintre cei care ma intreba sunt, uneori (e de inteles), deranjati de impactul general asupra jocului blanco al mijlocasului andaluz. E o impresie falsa, pentru ca aportul lui Isco e din ce in ce mai mare. Asta e un fapt demonstrabil prin aportul jucatorului la performantele din ultimii doi ani, aport recunoscut unanim de vestiar si de oficialii clubului. Pasiunea publicului pentru el, are in substanta, alte explicatii. Am incercat sa raspund cumva pe scurt tuturor, insa cred ca am facut-o incomplet si inexact. Incerc sa fiu ceva mai concret aici.

Isco nu e intotdeauna fotbalistul recomandat de cifre, in ciuda faptului ca e un jucator ideal pentru orice echipa care cauta cu adevarat fotbalul. Si asta nu e neaparat rau. Pentru ca de regula, cifrele spun o poveste incompleta, tinand cont ca nimeni nu sta sa contabilizeze muntele de deseuri tehnice si tactice din jurul fotbalistilor. Un mega fotbalist isi poate juca foarte bine rolul, dar concertul poate fi gratuit, daca restul orchestrei nu canta exact aceeasi melodie.

Fotbalul vremurilor noastre pare din ce in ce mai putin un joc de talent, ci mai mult un joc care depinde de sisteme si organizari. Ceea ce intr-adevar, complica fenomenul, pentru ca spre deosebire de fotbalul romantic al anilor ’70, fotbalul de azi fara reguli de organizare si disciplina, nu accepta repaus. In conditiile in care lipsesc aceste reguli, erorile interne sau de sistem ale unei echipe devin fatale. Si nu mai e deloc loc doar pentru talent. Oricat de mult ar fi el.

De aceea, in fotbalul de astazi, totul e calculat si bine optimizat. Nu e o greseala si nu trebuie sa nasca divergente. E un fapt normal, un progres mai mult sau mai putin acceptat, care contribuie la egalitatea de sanse si la uniformizarea valorilor. Nu multi dintre noi vor intelege, pentru ca unii dintre noi suntem inca romantici. Si ne plictiseste teribil un meci perfect, saturat tactic sub dominatia defensiva a unui zeu, care exeleaza la acest capitol, si e asezat confortabil pe o banca tehnica.

Isco
Isco face un tanar fan spaniol fericit

Fotbalistul romantic si total opusul buldozerismului brutal, desprins din rigola fotbalului actual, produce deranjamente stomacale celor care detesta Madridul. Pentru ca cine uraste din ficati acest club, n-are cum sa iubeasca fotbalisti ca Ronaldo, Isco, Modric sau Ramos, oameni al caror prenume e “performanta”.

E in schimb idolatrizat de spanioli. Si de cei care cred mai mult intr-un dribling elegant decat intr-un sut inutil sau o pasa intarziata.

Hai sa mergem pentru cateva clipe la Malaga. Isco bate o lovitura libera si cateva mii de oameni sunt in picioare. Executia lui e perfecta, aproape caligrafica. Si exprima inca o data o mostra de cea mai buna calitate a fotbalistului din spatele imaginii acoperite uneori de condeiele superficiale din presa scrisa si vorbita.

Cu palmele impreunate si cu privirea plina de recunostinta, Isco multumeste unui intreg stadion “La Rosaleda”, in timp ce primeste aplauze la scena deschisa. De fapt, multumeste unui intreg oras. Mai exact, multumeste unei intregi regiuni andaluze, cu ceva mai mult de cinci sute de mii de locuitori.

Pe Costa del Sol, Isco e Maradona, e clar. Nimeni in istorie, de la caderea dinastiei umayyazilor n-a fost atat de iubit in zona. Si nu, nu e vorba de fanatism, cat e vorba de recunostinta, speranta si afectiune. Dar, asta i se intampla lui Isco des, peste tot pe unde merge in Spania. Cu nationala, sau chiar cu Madridul. Doar ca unii nu se manifesta. La Radio Catalunya s-a facut un sondaj in urma cu ceva timp, iar 82% dintre repondentii la intrebarea “ce fotbalist de la Real Madrid iti doresti la FC Barcelona” au raspuns: Isco!

Da, foarte probabil, Isco e fotbalistul de care cifrele se despart si de care internetul nu se lipeste la fel de mult si agresiv ca de Mesut Ozil, Kevin de Bruyne, Mo Salah sau orice alt fotbalist talentat care bifeaza pe loc, o supraexpunere mediatica in timp ce impresioneaza la echipe mici sau medii. Isco e in schimb parte integranta dintr-un mecanism exact si impunator precum Real Madrid, super putere, de 12 ori campioana a Europei, de trei ori in ultimii patru ani castigatoare a Uefa Champions League si singura formatie care-si permite un lot cu extensie valorica aproape nelimitata. Nici nu va imaginati cat e de greu!

In timp ce e contestat si adulat deopotriva, Isco ramane subtilul cu mintea limpede, romanticul de geniu in care Zidane isi vede reflexia si dirijorul de gratie al unei generatii fabuloase cu rezultate pe masura. Generatie care se poate lauda cu trofee importante, trofee de care altii nu prea se lipesc.

Da, Isco e iubit, probabil mai mult decat merita. Nu doar pe Costa del Sol, nu doar pe Bernabeu, ci in toata Spania. Asta pentru ca spaniolii sunt romantici si iubesc, indiscutabil, acest gen de fotbalisti.

La fel cum, in scurt timp, Asensio va fi la fel de usor idolatrizat. Daca nu cumva, e deja.

Sigur, asta ii poate face pe iberici un public usor de pacalit si eventual o societate credula, dar nu-i face lipsiti de discernamant si nicidecum orbi la schimbarea vremurilor din fotbal, ori la rugina care se poate asterne pe jocul de fotbal. Doar ca prefera sa vada altfel fenomenul.

Nu-i poti acuza, pentru ca au modul lor de a percepe fotbalul. Si nu-i poti acuza pentru ca, pe undeva, si noi suntem la fel de sensibili. Spaniolii tin cu un fel de a juca fotbalul, cu un canon care e tot fotbalul si toate echipele spaniole intrupate in nationala pe care o divinizeaza. Si nu, nu e vorba de tiki-taka, abia asta e gresit! Spaniolii sunt romantici si iubesc fotbalul romantic, fotbalul spectacol, fotbalul ofensiv si placut ochiului.

Iar nationala lor, pe care o divinizeaza, va fi condusa in scurt timp de doi dintre ultimii romantici: Isco si Asensio, madridistas! In aceasta ultima fraza plina de speranta sta si explicatia. Oricat de puerila e ea. Ca o acceptam sau nu, depinde de fiecare dintre noi. Important e ca Real Madrid o valorifica.

Despre autor

Tags: , ,

Florin Codreanu

Florin Codreanu

Hala Madrid y nada mas!!!

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap