Real Madrid Romania

Juntos ganamos siempre !

Mihai Dolinschi analizeaza meritele si erorile lui Carlo Ancelotti

Pe 25 iunie 2013 Carlo Ancelotti era prezentat ca fiind noul antrenor al lui Real Madrid, iar in sufletele fanilor “blancos” ardea o singura dorinta “ La Decima”. Dupa ratarea calificarii in finala celei mai prestigioase competitii inter-cluburi din Europa gandul si “foamea” de recucerire a Europei erau mai mari decat oricand . “Carletto” a adus pe “Santiago Bernabeu” punctele sale forte din mandatele de pe banca Milanului, Chelsea si a PSG-ului: calmul sau imperturbabil si “Braduletul de Craciun”.

Sistemul tehnicianului italian a inceput sa prinda contur si aiba “ doua aripi artagoase si rapide” dupa realizarea celui mai scump transfer din istoria clubului, aducerea galezului Gareth Bale. Fostul star al lui Spurs a fost pozitionat pe partea opusa a lui Cristiano Ronaldo, iar cei doi amenintau aparatele de masurat viteza atacurilor ale trupei “merengue”. Prezenta artistului si in dese randuri a nonsalantului Mesut Ozil nu avea loc in gandirea planului tactic impus de catre Ancelotti , caci de altfel germanul este si un jucator “ de unic sistem “. Inceputul a fost unul fara dinamica si cu multa sansa pe finalurile de meci asa cum avea si sa se incoroneze la sfarsitul sezonului . Victoriile de la Elche si Levante stau marturie . Pana la accidentarea lui Sami Khedira linia de mijloc a italianului a fost clara: Khedira – Xabi Alonso – Modric, insa accidentarea germanului a adus insa mobilitatea, dinamica si versatilitatea in jocul “ galacticilor” prin “gaselnita” numita Angel Di Maria.

Din momentul intrarii in acea pozitie a argentinianului jocul madrilenilor s-a schimbat iar formula in cazuri foarte rare a mai fost alta, italianul a legat o excelenta relatie cu “stalpii vestiarului” si a fost consecvent in idea sa de joc…4-3-3 care devenea 4-4-2 sau pe final 4-4-2-ul transformat in 4-3-3, cu prezenta lui Xabi Alonso in teren si calmul impus prin persoana introvertita ce este Ancelotti au adus “linistea de dupa furtuna numita Mourinho” . Ceea ce fusese stricat de Mourinho si anume relatia cu liderii, Ancelotti a reusit sa o repare si sa isi faca o baza de 13 maxim 14 jucatori ce in cele din urma au adus si “La Decima” ,iar gandurile fanilor blanco zburau spre un sezon aproape la fel de bun. Au urmat insa: plecarea lui Di Maria la Manchester United, plecarea surprinzatoare a lui Xabi Alonso si venirile lui James Rodriguez si Toni Kroos l-au facut pe Ancelotti sa schimbe putin sistemul si sa treaca de la “un bradulet de Craciun natural” la “un bradulet de craciun articificial”…baza puternica din sistemul trecut cu Xabi Alonso si venirea unui mai versatil Kroos pe faza de constructie , pozitia naturala a lui Bale schimbata si accidentarea lui Modric au dus la ratarea tuturor trofeelor pentru “los blancos” si implicit la rezilierea contractului de catre cele doua parti.

Analizand putin partea pshihologica a lui Carlo Ancleotti si incercand sa facem rabat de la partea tehnico-tactica e clar ca el a readus ce Mourinho luase si anume relatia cu oamenii importantii ai vestiarului si a dus relatia cu ei pana la extrem…promisiunea ca Ramos o sa joace la un moment dat atacant intr-un meci sta marturie…sau insistenta de titularizare a lui Pepe dupa ce Varane facuse o finala de Liga Campioilor la 21 de ani ireprosabila…”Carletto” a adus aceasta liniste in relatia cu liderii si satisfactia minutelor pentru acestia dar ceea ce Mourinho a avut la Madrid si in cariera prodigiosului lusitan disparuse…motivatia rezervelor prin introducerea lor in teren in momentele cand titularii de drept nu aduceau satisfactie si dupa cum spune fostul canteran Alvaro Morata : “Ancelotti nici nu mi-a explicat de ce nu joc”…vestiarul a fost din nou “rupt in bucati”…ca si forma fizica a titularilor…tinerii…jucatori de pe banca de rezerve ce asteptau sa evolueze mai mult in al doilea sezon cu Ancelotti au avut parte chiar de mai putine sau prezenta lor a contat doar in urma accidentarilor iar motivatia de dupa ultimul sezon cu Mourinho si combinatia cu calmul lui Ancelotti s-au dus in neant iar in sezonul recent incheiat a ramas doar un calm ce a dus de multe ori la exasperare .

Daca privim sub raport tehnico-tactic ultima luna a lui Ancelotti in “Templul fotbalului european” ne putem da seama foarte usor de alegerile neinspirate si doar de anumite fragmente bune in dubla cu Juventus si prima repriza la Sevilla…caci in rest anul 2015 a aratat a harababura totala asa cum o arata si faza golului marcat de Juventus pe Bernabeu .

1 2 3

De remarcat faptul ca in prima faza Isco nu stie ca trebuie sa aiba om in marcaj , de pe margine secundul Paul Clement strigandu-i ca trebuie sa aiba om de marcaj…astfel ori jucatorul uitase ca trebuie sa aiba om in marcaj ori ca banca tehnica a fost supriza de superiroitatea numerica a torinezilor in careu.. In a doua imagine se vede cum Bale avandu-l pe Evra in marcaj observa “perechea nepotrivita” Isco-Pogba si ii cere tanarului spanil sa faca schimb de marcaj acesta refuza si imediat dupa centrare ii da drumul francezului…ce urmeaza cu iesirea lui Ramos intarziata si greseala lui Kroos de a se duce si el spre Vidal..sunt deja amintiri…dar primele imagini ne arata niste greseli flagrante in primul rand pentru o semifinala de Uefa Champions League si deabea apoi pentru o banca tehnica de Real Madrid.

Stilul lui Ancelotti o sa ne lipseasca, la fel si calmul lui, imaginea de imbratisare cu jucatorii dupa meciuri.  Unora dintre noi probabil ca nu ne va lipsi Ancelotti, deoarece, asa cum marele Don Alfredo spunea: “Real Madrid este un sentiment”… iar pe Santiago Bernabeu simtul inseamna si extrovertit, nu doar introvertit .

Tags: , ,

Mihai Dolinschi

Mihai Dolinschi

Sunt un mare iubitor de fotbal,mare fan Real Madrid

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap