Rafa Benitez, de la filosofie si sistem de joc pana la metodologie, pregatire fizica si relatia cu jucatorii

Browse By

Rafa Benitez se pregateste sa devina al patrulea antrenor nascut in Madrid care o va pregati pe Real. Este insa primul antrenor dupa 41 de ani de la experienta Miguel Munoz care primeste aceasta sansa. Sa-l analizam impreuna pe Rafael Benitez, omul care in urmatorii trei ani de zile va ocupa cel mai ravnit post de antrenor din lumea fotbalului. 

Filosofia sa: “Trebuie sa joci bine in fiecare moment pentru a castiga.” Cu aceasta definitie, Rafa se indeparteaza de ideea jocului exclusiv colorat, obraznic, fara griji, cu jucatori care exceleaza doar la capitolul tehnic si se afla mereu inaintea balonului. Echipele sale nu sunt tocmai ceea ce am numi echipe care incanta, nu au posesia mereu in mod covarsitor si nici nu incanta cu detalii tehnice incredibile. Echipele lui Benitez sunt foarte practice, ordonate, iar cooperarea si sacrificul exista in toate liniile; echipa se misca in bloc, precum un ceas de mare precizie, piesa cu piesa, si fiecare dintre piese stie exact unde ii este locul si ce trebuie sa faca in fiecare moment.

Rafa pune aceeasi atentie in faza defensiva si in cea de atac. In atac, pune mult accent pe fazele directe si verticale, fara foarte multa elaborare, insa cu mare precizie, bazandu-se pe o tranzitie foarte exacta intre defensiva si ofensiva. In aparare, incearca sa puna o presiune eficace pe echipa adversa si pe recuperarea balonului, mentinand, in general, blocul defensiv compact la 25 de metri, concentrandu-se acolo unde este balonul si desfacandu-se sa puna presiune pe adversar cand se poate. Foloseste apararea in zona, capitol la care este unul dintre cei mai buni, in toate variantele sale.

Echipele sale se recunosc dupa ordinea pe care o implica si pe care o folosesc pe tot terenul. Se poate spune ca Benitez este printre primii antrenori spanioli ceva mai “italienizati”, poate si pentru ca studiile sale in ale antrenoratului au fost facute la Coverciano, Milanello, apoi in Marea Britanie. Este un admirator public al Milanului lui Arrigo Sacchi, pe care l-a urmarit deseori la Milanello, pentru a invata de la el. Ca antrenor la Liverpool, a cautat jucatori care sa se plieze pe sistemul 4-4-2, cu toate subcategoriile sale. Considera ce un mare jucator este acela care “se poate face util echipei sale”, si nu pe acela care fura balonul doar pentru el.

Sistemul sau: Poate varia, in functie de meci sau de momentele dintr-o partida, in functie de rival sau in functie de propria sa echipa; sistemul sau predilect este 4-4-2, cu variatii de tipurile 4-1-4-1, 4-2-3-1 sau 4-4-1-1. Nu prea schimba sistemul in functie de unul sau altul dintre fotbalisti si este destul de conservator in a-si pastra stilul, incercand sa il faca pe fotbalist sa se adapteze acestuia.

Foloseste apararea in zona, miscandu-se in diagonala daca balonul este pe flancuri (fie sub forma unor linii diagonale, fie sub forma unor aripi, ca la vultur), iar cand mingea este in centru, formeaza piramide sau triunghiuri defensive, inchizand liniile, avand mereu grija sa inchida sau sa dubleze zonele de aparare. A preluat acest sistem de la Sacchi, si si l-a insusit cat timp l-a urmarit pe italian la antrenamente.

Echipele sale au, in general, urmatoarele caracteristici:
• Un portar puternic, bun la jocul aerian si la cel de picior;
• Fundasi centrali agresivi, cu viteza buna, experti in apararea zonala si in dueluri unu la unu, foarte buni la jocul aerian;
• Laterali puternici, cu o buna viziune ofensiva, agresivi si cu forta in duelurile individuale;
• Pivoti sau mijlocasi mixti, cu capacitate ridicata de recuperare si o buna rezistenta la efort;
• Atacanti cu mobilitate buna, inalti, care pot juca atat pe flancuri, cat si pe centrul portii, care sa fie capabili sa isi ajute mereu echipa cu demarcari sau cu rupturi in ritmul jocului; aici se poate inova mai mereu, caci poate juca fie cu doi atacanti ficsi, fie cu un atacant si un mijlocas foarte ofensiv;

Desi de obicei nu isi schimba stilul de joc, ramanand fidel sistemului 4-4-2, in finala UCL cu Milan a trecut radical la 3-5-2. Echipele sale muncesc mult la fazele fixe, la fel ca in atac sau in aparare. In aparare, la fazele fixe foloseste fie sus numita aparare in zona, fie una mixta. In atac, repeta o serie de scheme, pentru a putea marca rivalului din faze diverse.

Metodologie: este licentiat al Facultatii de Educatie Fizica si Sport, atat el, cat si cel care i-a fost secund foarte mult timp, Paco Ayestarán.

Aspecte tehnico-tactice: lucreaza foarte mult in ceea ce se numeste „Antrenament integrat”. Acest lucru inseamna ca Rafa combina lucrul la tehnica si la tactica cu exercitiile fizice, astfel incat antrenamentele sale sunt destul de complexe. De exemplu, chiar daca exerseaza aptitudini tactico-tehnice, este mereu atent si la ritmul cardiac, pentru a sti in ce sectiune a jocului acesta este maxim. Din ceea ce se poate urmari in videoclipurile filmate la antrenamente, Benitez poate lucra la posesie (tehnic, tactic), dar nu pierde din vedere antrenarea capacitatii aerobe, cu exercitii de intensitate, volum si timp de pauza, spre exemplu. Astfel, in sesiunile de antrenament, include toate aspectele (fizic, tehnic, tactic, psihologic), iar pentru a ajunge la acest scop dovedeste ca are cunostinte solide de miscare si de fiziologie sportiva aplicate. Este in permanenta la curent cu noile descoperiri stiintifice in domeniu, ajutandu-se de testele de rezistenta la oboseala, pentru a sti in permenenta in ce stadiu fizic se afla componentii lotului sau in fiecare moment al sezonului. Poate fi perceput, uneori, ca un obsedat de munca lui. Perfectionismul si minutiozitatea de care da dovada il ajuta sa poata controla de cele mai multe ori foarte bine jucatorii. Nu lasa niciun detaliu la voia intamplarii, ceea ce ii irita uneori pe jucatorii sai, obisnuiti sa aiba mai multa libertate de manevra. Cu toate acestea, nu s-a auzit de conflicte foarte mari intre el si fotbalisti, in ciuda faptului ca a antrenat multe echipe pana acum. Nici nu este adulat de jucatorii sai, dar este la fel de adevarat ca modul serios in care isi face treaba ii face pe acestia sa aiba incredere totala in el.

 

Aspectul fizic: lucreaza de ani buni cu Paco de Miguel (foto) si foloseste Metoda Priodizarii, ATR, care concentreaza trei cicluri de efort: Acumulare, Transformare, Realizare. In prima parte, de acumulare, accentul cade pe exercitii fizice, intr-un ritm spre medie, avand ca scop obtinerea rezistentei fizice, a fortei si a tehnicii de baza. Transformarea are ca scop, mai ales, rezistenta specifica, forta si tehnica specifice, la un nivel mediu spre inalt, cu sesiuni medii ca durata. Partea de realizare lucreaza, in principal, la tehnica de baza, la tehnica specifica si la cea competitiva, cu sesiuni scurte, la intensitate maxima. 

Paco_DeMiguel

Ideea generala a sistemului ATR se bazeaza pe doua puncte de referinta:
• Capacitate/ obiective (sarcini de lucru la antrenamente in functie de caracteristicile specifice);
• Dezvolatrea consecutiva, permananta in secvente de antrenament, pe micro cicluri.

Dupa cum se poate vedea, cheia succesului consta in realizarea acestui tip de antrenament prin integrarea sarcinilor fizice in celelalte domenii de interes. Deoarece reuseste acest lucru, este foarte apreciat in lumea fotbalului, dovedindu-si calitatea de antrenor foarte bine pregatit teoretic si practic.

Rotatiile in echipa: este cuoscut ca un antrenor care foloseste rotatiile, nu este un fan al echipelor- tip, deoarece crede in ideea de a aduce, la finalul sezonului, pe toti jucatorii intr-o forma fizica buna. Este preocupat sa aiba un lot puternic, echilibrat, pentru a implica toti jucatorii in obiectivele unui sezon. In primul 11 intra cei mai buni in momentul respectiv, dar nu uita sa isi foloseasca constant tot lotul, in toate competiile. A fost deseori criticat pentru aceasta decizie, insa rezultatele ii dau dreptate antrenorului spaniol.

Arta de a roti componentii lotului: pentru Benitez, „rotatiile sunt necesare, nu un moft”. Nu se ataseaza excesiv de niciunul dintre fotbalistii sai, nici nu tremura daca trebuie sa lase pe banca vreo „vaca sacra”. In opinia sa, rotatiile sunt unica metoda de a scoate maximum de eficienta din echipa pe care o are la dispozitie. Fara acest lucru, este foarte greu sa se obtina prospetimea fizica la finalul unui sezon. Primul sau 11 nu este niciodata usor de ghicit, dar isi ajuta astfel toti componentii lotului sa fie implicati la maximum.

Personalitate puternica: desi nu a fost de la inceput unul dintre marii antrenori ai vremii, acest lucru nu l-a impiedicat sa isi apere ideile in fata oricarori critici. Asa cum am spus mai inainte, este un autodidact al fotbalului, iar toate actele sale au un singur scop: acela de a castiga. In pretemporada cu Valencia, a avut mari discutii cu Jesus Garcia Pitarch, directorul sportiv al clubului. Motivul, aducerea unor jucatori. „ Am cerut un fotoliu si mi-ai adus o lampa.” Aceasta fraza rezuma indignarea sa cu privire la politica de cumparare de jucatori a clubului, care mergea intr-o directie opusa fata de necesitatile echipei. Benitez se saturase sa tot ceara un lateral dreapta si un atacant cunoascut. Ce a obtinut? Un lateral stanga, Canobbio, si un atacant cvasinecunoascut, Oliveira. Nu il cunoastea pe niciunul si abia ii vazuse jucand in niste inregistrari. Scandalul sau cu directorul sportiv s-a calmat doar la interventia presedintelui clubului si doar temporar, insa dupa plecarea de la Valencia, Benitez a continuat rafalele.

Relatia cu clubul: pe vremea cand era antrenor la echipele filiale ale lui Real Madrid, a avut niste contre cu Valdano, care era antrenorul primei echipe, din cauza faptului ca argentinianul ii cerea ca jucatorii de la cantera sa joace pe anumite pozitii, indicate de el. La Extremadurra a avut dese conflicte cu presedintele clubului, pentru ca dorea ca echipa sa beneficieze de conditii de antrenament moderne. La fel la Tenerife, s-a certat cu presedintele clubului, deoarece nu accepta sa intervina nimeni in munca si in deciziile sale de antrenor. In urma conflictului sus amintit cu directorul sportiv de la Valencia, decide sa plece, desi mai avea un an de contract si nimeni nu il dorea plecat. Nici cu cei doi proprietari ai lui Liverpool nu s-a inteles mereu bine, deoarece, la un momentdat, a cerut intarirea echipei in mercato de iarna. Patronii au refuzat si l-au acuzat public in presa de comportament capricios.

Considerente tactice:
• Se bazeaza pe rezultate specifice, neimplicandu-se acolo unde nu cunoaste situatia. Este de-a dreptul obsedat de detalii si reuseste sa aduca grupul de jucatori la controlul pe care il doreste. In perioada de la Real Madrid, era interesat de inaltime, de greutate si de dieta specifica fiecarui jucator.
• Foloseste tehnologia cea mai avansata pentru a-si studia adversarii. De exemplu, la Liverpool folosea opt camere in meciurile contra anumitor rivali, pentru a observa felul in care se desfasoara aspectele tehnico-tactice ale jocului.
• Petrece mult timp pentru a studia oponentii. Observa care le sunt punctele slabe, de unde poate obtine avantaje, dar si care sunt punctele sale nevralgice si cum le poate imbunatati.
• Are mereu cu el un carnetel, in care isi noteaza tot ce poate fi important, dar nu face publice notitele, ca Van Gaal. Acasa, trece totul in calculator si analizeaza.
• Este conservator, cum am mai spus, sistemului 4-4-2, dar se poate misca putin in interiorul sau.
• In meciul cu Milan, din finala UCL, am mai zis, a schimbat sistemul la pauza in 3-5-2. Rezultatul a fost pozitiv, caci echipa sa a egalat la trei si a castigat meciul la loviturile de la 11 metri.
• Este, ca antrenor, un bun jucator tactic, ca la sah, caci strategia joaca un rol extrem de important in a vedea ce schimbari poate face pentru a aduce victoria echipei sale.

Relatia cu vestiarul: inainte de a incepe al treilea an la Valencia, in sanul echipei a izbucnit un conflict in legatura cu banderola de capitan. Benitez a propus o votare secreta, cu biletele intr-o urna, iar rezultatul votului a fost cunoscut numai de el, la fel numele celor care votasera si pe cine alesesera. Rafa a comunicat rezultatul si conflictul s-a incheiat, chiar daca nemultumea o parte dura a vestiarului. In perioadele in care avea meciuri foarte apropiate si juca acasa, facea un antrenament usor de dimineata, apoi echipa lua pranzul la hotel. A promovat seriozitatea si a favorizat jucatorii care isi respectau programul si care dormeau noaptea acasa. Conflictul orezului: pe vremea lui Ranieri, in ziua meciului, jucatorii mancau orez cu verdeturi, putin condimentat; nu chiar paella, dar nici departe, un fel de mancare specific zonei. Cu ajutorul medicului, Benitez a schimbat acest obicei, servind orezul fiert. Acest gest a inflamat atat echipa, cat si comunitatea valenciana. La fel, a renuntat la inghetata normala din meniu si a introdus-o pe cea cu continut redus de grasime, ceea ce nu l-a facut popular printre unii fotbalisti. Insa nu s-a abatut niciodata de la principiile sale, iar rezultatele au demonstrat ca a avut dreptate.

In ceea ce priveste relatia cu fotbalistii, prefera sa pastreze distanta. In al doilea sezon la Valencia, au fost doua momente in care s-a declarat nemultunit de jucatorii sai. Inaintea primului meci, a suspendat antrenamentul, dupa doar 15 minute, spunand „am intrerupt antrenamentul, pentru ca jucatorii mei nu erau motivati si nici nu mi-au aratat atitudinea de care eu stiu ca sunt capabili.” Apoi, inaintea de returul din UCL impotriva lui Inter, a declarat ca „ Sunt cativa fotbalisti care nu au chef de joc si ii contamineaza si pe ceilalti. Si mai am si jucatori care muncesc, problema e ca o fac doar din cand in cand. Daca vor sa stea la plaja si sa se multumeasca cu putin, ajunge cat fac acum, insa, daca vor mai mult, trebuie sa transpire mai mult.” Dupa aceste declaratii, intre antrenor si o parte a vestiarului se produce un conflict din cauza caruia echipa nu se mai califica sezonul urmator in UCL. “Nu va fi niciodata la fel de iubit ca Mourinho sau Ancelotti la Madrid, dar sunt convins ca va fi mai respectat ca ei la final!” anunta fostul sau elev, Mista.

Cum se comporta in ziua meciului: prefera ca jucatorii sa stea cate doi in camera, nu individual, desi multi prefera intimitatea propriei camere. Inainte de pranz, reuneste jucatorii pentru o sedinta tehnica, alaturi de un video cu jocul echipei adverse. Sedinta nu tine mai mult de o ora. Anunta primul 11 in vestiar, cu cateva minute inainte de inceperea meciului. Astfel, incearca sa mareasca motivatia fiecarui membru al lotului. In cazul unor acte de indisciplina, pe langa sanctiunea pecuniara, Benitez opteaza pentru neconvocarea jucatorului respectiv intr-unul sau mai multe meciuri. Pe Xabi Alonso (foto), la Liverpool, nu l-a folosit in prima echipa, desi era un jucator important, deoarece a dorit sa ajunga in ziua meciului la o deplasare, pentru ca ii nastea nevasta: “Te inteleg, insa joci pentru Liverpool, imbraci cel mai frumos tricou din Anglia, esti platit regeste! Asta e obligatia ta acum…vei avea destul timp sa stai alaturi de familie!” i-a spus Benitez. rafa-benitez-and-xabi-alonso1

Obsedat de fotbal: „ Am avut mereu incredere in munca mea si voi avea mereu.” Filosofia lui Rafael Benitez se traduce astfel: munca, munca si iar munca. Toti fotbalistii cu care a jucat recunosc ca este ca un profesor. Stie totul despre echipa sa: stadiul fizic al fiecarui fotbalist, accidentari, atitudine, statistici. Are grija ca fiecare sa fie in forma optima si sa nu se suprasolicite. De asemenea, face o analiza completa a adversarilor, iar aceste analize sunt comunicate jucatorilor, care stiu ce au de facut.

Relatia cu fanii: in prima parte a activitatii sale, fiind la echipe cu presiune, nu a castigat afectiunea fanilor, mai intai pentru ca nu a obtinut rezultate bune din prima, apoi pentru ca era un antrenor necunoscut. Cea mai dura incercare a fost la Valencia, unde exista un public foarte exigent cu toti antrenorii care pregatesc echipa. Nu a castigat respectul fanilor printr-un joc spectaculos, ci prin echilibrul pe care l-a adus. Singura problema pe care a avut-o cu tribunele a fost ca nu i-a acordat titlul de titular incontestabil rasfatatului fanilor, Pablo Aimar. La Liverpool a fost un idol, desi nu apare foarte mult in media; maimult de 5000 de fani au scandat in favoarea lui pe stadion, in conflictul cu proprietarii clubului. Fotbalul putin spectaculos pe care il practica nu ii vor face pe fani sa se identifice neaparat cu Benitez, insa rezultatele si seriozitatea de care da dovada ii castiga de cele mai multe ori respectul tribunelor, care isi doresc ca el sa ramana pe banca echipei favorite.

 

Relatia cu presa: principala critica pe care a primit-o din partea presei a fost faptul ca nu are un 11 tip, precum si faptul ca nu s-a luptat pentru titlu, ci jucand mereu la multe puncte in spatele liderului. La Tenerife, a fost distant cu toata presa, pentru a nu fi acuzat de favoritisme cu niciun sector media. La Valencia a fost criticat la inceput pentru jocul plictisitor. La Liverpool, doar rotatiile i-au adus ceva critici, insa a fost foarte respectat de presa din Insula. Pregatirea sa si masura cu care se comporta si vorbeste cu presa au fost, de obicei, respectate, desi nu este un apropiat al media, ci mai degraba se tine departe de orice influente. Concluzia este ca, desi nu are o relatie rea cu presa, nici nu are, asa cum se obisnuieste, prieteni in bransa.

La final, un citat al lui Bill Shankly, din perioada lui Benitez la Liverpool: „ Orasul asta are doua echipe minutate: Liverpool si rezervele lui Liverpool.”

 • Dorian Preda

  Exceptional! Atat pot spune: exceptional! As vrea sa ascult parerea celor care il fac zi de zi albie de porci pe acest om.

  • Negru

   Io numa bibendum il fac 🙂 e ok dom’le?! Imi place ce am citit, super! Sa se puna pe treaba, apoi daca estetic om juca urat, macar titluri sa luam, ca frumos nu mai jucam de multa vreme ….

   • Dorian Preda

    Nu e nici cea mai mica problema…oricum o sa va convingeti 🙂

    • http://realmadrid.com.ro/ Angelito

     Preda, spune sincer… cat e comisionu’ :))

     • Dorian Preda

      Nici n-as avea ba pretentii la comision, iti dai seama 🙂 Iar dorinta cea mai mare e sa-l vad reusind pt ca asa reuseste si clubul pe care il iubesc. Nu e un pariu personal, nici macar n-as zice ca sunt un fan inrait Benitez, doar ca nu mi se pare judecat corect, atata tot

   • http://realmadrid.com.ro/ Angelito

    Bibenduuuuuuuummm!!!! :)))))

  • Negru

   Io numa bibendum il fac 🙂 e ok dom’le?! Imi place ce am citit, super! Sa se puna pe treaba, apoi daca estetic om juca urat, macar titluri sa luam, ca frumos nu mai jucam de multa vreme… Stie cum e dorian, cum am mai spus inainte sa fie numit la real madrid, il putem critica pt tot ce a facut si putem sa nu-l placem, dar pt ce a facut sau va face la real madrid inca nu ne putem pronunta, asteptam pauza de iarna si ne vom da cu parerea. Este clar un profesionist toba de fotbal, un om meticulos si foarte motivat sa-si faca treaba, problema e daca o sa ii si iasa… Au fost multi antrenori mari la real madrid si au plecat dupa scurt timp, totusi sa nu ii facem nici statuie inainte de a face treaba!

  • Andries Vasile

   Cel mai corect ne vom putea pronunța asupra lui la sfîrșitul primului sezon . Vreau tripla , mă irită succesul liliputanilor de la Barcelona , sper să fie el acel antrenor care să ne readucă în top.

   • http://realmadrid.com.ro/ Angelito

    De acord Andries!!

  • COSTEL

   DORIAN PREDA EU NU IL FAC,, ALBIE DE PORCI” PE RAFAELO…..
   DORIAN PREDA ACEST ARTICOL NU MA IMPRESIONEAZA .
   TOT CE SCRIE AICI ESTE ERA VALABIL SI INAINTE DE POOL SI INAINTE DE NAPOLI SI TOTUSI ATAT DE BUN A FOST ACEST ANTRENOR INCAT CU UN LOT BUN NU A REUSIT O CONSTANTA IN REZULTATE PE TERMEN MEDIU SI LUNG .

   38 DE ETAPE SAU DOUA SEZOANE.
   DORIAN PREDA PE ACEST ANTRENOR NU IL PLAC DE PESTE 7-8 ANI .
   NU STIATI UNII DIN VOI DE EL SAU DE CALITATILE SALE.
   VA ROG EU FRUMOS NU MA MAI MENTIONATI IN COMENTARIILE VOASTRE .
   VA PLACE ESTE IDEALUL VOSTRU DE ANTRENOR SA FITI SANATOSI IL AVETI .
   MIE NU IMI PLACE OMUL CARACTERUL ANTRENORUL RAFA BENITEZ .
   CA MICROB AL FOTBALULUI CE SUNT .

  • Prisacariu Cristian

   Nici eu nu il plac , dar nu l-am facut niciodata albie de porci . e un antrenor ca oricare altul insa parerea mea este ca omul nu e de Real , poate ma voi insela .

   Mi-a placut Ancelotti dar acest lucru nu mi-a influentat parerea fata de Benitez . aceiasi parere o aveam si inainte si o voi avea si dupa. Inca ma intreb de ce benitez dar poate se putea si mai rau.

   Tocmai pentru acest lucru ma voi abtine din a mai comenta la articolele despre .

   Tin minte ca atunci cand era la Liverpool a spus ca Banii lui Abramovici au cumparat faima lui Mou . Acum are un cec in alb . Sa il vedem .

   • Prisacariu Cristian

    benitez in campionat de la Valencia incoace …

    • COSTEL

     PRISACARIU CRISTIAN acel campionat cu 86 de puncte este cel mai bun din cariera lui este cred in sezonul in care a facut multe meciuri de egalitate cu echipe slab cotate . AM O RUGAMINTE NU AM TIMP SUNT SPART CU ACEST ARTICOL INSA AS VREA DACA GASESTI DIN 2005 INCOACE TOATE MECIURILE LUI PE SEZON .
     CUPA LIGII CUPA ANGLIEI CAMPIONATUL…..
     CUPA ITALIEI . CAMPIONATUL ITALIEI .
     ++++++
     COMPETITIILE EUROPENE .
     ESTE MUNCA TITANICA .
     DAR AVEM O VARA INTREAGA .

     58 PUNCTE ESTE IN ANUL CAND AU CASTIGAT C.L. SI AU TERMINAT PE 5 .
     SI AU JUCAT TREI TURURI PRELIMINARE IN C.L. PARCA NU………..

     • Prisacariu Cristian

      vedem , facem 🙂

 • Dorian Preda

  Echipele sale au, in general, urmatoarele caracteristici:
  • Un portar puternic, bun la jocul aerian si la cel de picior;
  • Fundasi centrali agresivi, cu viteza buna, experti in apararea zonala si in dueluri unu la unu, foarte buni la jocul aerian;
  • Laterali puternici, cu o buna viziune ofensiva, agresivi si cu forta in duelurile individuale;
  • Pivoti sau mijlocasi mixti, cu capacitate ridicata de recuperare si o buna rezistenta la efort;
  • Atacanti cu mobilitate buna, inalti, care pot juca atat pe flancuri, cat si pe centrul portii, care sa fie capabili sa isi ajute mereu echipa cu demarcari sau cu rupturi in ritmul jocului; aici se poate inova mai mereu, caci poate juca fie cu doi atacanti ficsi, fie cu un atacant si un mijlocas foarte ofensiv;

  Deci:
  1. Casillas NU are joc aerian si nici de picior, sunt cele mai slabe puncte ale sale!!!!!!
  2. Il va place pe Pepe, dar cred ca va miza pe Varane
  3. Definitia lateralului pt el intra usor in contrast cu ceea ce inseamna Marcelo. Nu si Danilo sau Carvajal
  4. Isco mi se pare condamnat, si eu nu plang dupa el
  5. Benzema se incadreaza in filosofie, dar atentie ca si Cris.

  Foarte interesant articol,foarte foarte interesant.

 • http://realmadrid.com.ro/ Angelito

  Lasand gluma la o parte, Daniela, multumim. Din ce citesc, Bibendum parca e exact opusul lui Ancelotti. Stiti… ying si yang, frumosul si uratul, binele si rau.… la faze fixe, pregatire fizica, personalitate, exact opusul lui Carlo. Vom vedea ce si cum va iesi, observ lucruri bune in relatarea Danielei dar si altele care din pacate la Real Madrid, nu prea merg. Din cauza fitelor si ifoselor din vestiar. Nu e loc de personalitate pe banca, atunci cand lucrezi cu Ramos, Ronaldo, Iker.. Poate si de asta, chiar si pt Klopp socul urma sa fie foarte mare. Succes! Hala Madrid!!

 • psycho

  pe unul l-au iubit pana l-au fortat sa plece iar al doilea cu atata iubire si respect ne-a inmormantat.decat o iubire blonava ca mai sus prefer o relatie rece si corecta cu noul antrenor.
  daca la greci trebuie sa fi atent si atunci cand iti fac cadouri,la noi daca te iubeste stadionul trebuie sa stai cu garda pusa.

 • http://www.last.fm/user/ODirlewanger Alex
  • http://realmadrid.com.ro/ Angelito

   Am pus-o :)))

 • doctoracu

  Eu ii urez bafta noului antrenor. Urmeaza o vara lunga pt noi.

 • http://realmadrid.com.ro/ Angelito

  3 ani si 4 milioane salariu, excact cum ai zis Florine… au aflat si cei de la As si Marca :)))

 • gogoloius

  Daca ai jucatorii de partea ta, poti fi sus chiar daca presa te ingropa in rahat. Asta la un lot ca al Realului. Eu zic sa-i dam credit , sa-l urmarim si … sa vedem ce-o fi. Clar e sub o presiune fantastica, iar toti cei ce-l regreta pe italian au tolba plina cu pietre si asteapta la cotitura. Din ce citesc si aflu, ma sochez sa vad cit de mult sprijin a avut carlo.

  Off topic: si totusi, de ce dracu n-o fost bun Klopp? paua 6 luni e vrajeală. Iar ca și temperament, e ca și rafa. Deci?

  • Dorian Preda

   Limba probabil

  • psycho

   sustinerea pentru carlo este expresia clara a impasului moral in care se zbate madridismul.

 • http://www.last.fm/user/ODirlewanger Alex
  • Dorian Preda

   Mi s-a parut mie sau a plans?

   • http://www.last.fm/user/ODirlewanger Alex

    Nu ti s-a parut, a plans.

    • Dorian Preda

     am crezut ca mi s-a parut, pe cuvant, nu ma asteptam

     • http://www.last.fm/user/ODirlewanger Alex

      Era foarte emotionat, sa vedem cum rezista la conferinta 🙂

 • NAd Iliescu

  :)) Mi se pare foarte amuzant ca in fiecare articol in care sunt prezentate calitatile lui Rafa exista acel frangment ” Chiar daca” : Chiar daca nu a fost iubit de fotbalisti… ; Chiar daca nu a fost iubit de fani…; Chiar daca s-a certat cu cei din conducere… ; Chiar daca a fost mereu in spatele liderului la nu stiu cate puncte.. ; Chiar daca nu a avut o relatie buna cu presa… ; “Chiar daca nu a avut rezultate notabile in ultimii ani… ” .
  Vom avea parte de statistici si sinteze tot anul dar sper sa vina odata cu rezultatele pentru ca nu conteaza ce analiza face el la fiecare meci daca echipa nu va castiga ! Nu ma intereseaza cat de bun strateg este el sau cat de bun sahist este, aici este vorba de fotbal si fotbalul este pentru oameni este afectiune,pasiune, orgoliu si spectacol, mai ales pe Bernabeu ! Nu zic ca nu este importanta strategia la un meci de fotbal dar ceea ce conteaza mai mult este bucuria oamenilor de a privi fenomenul !

  • Dorian Preda

   si ii lipseste pasiunea si orgoliul sau cum? te-ai gandit totusi ca e o traducere si poat acel “chiar daca” apare in lb romana si e un fel de tic? Abia va astept pt voi toti astia desteptii care il ridiculizati acum…mai vorbim

   • NAd Iliescu

    Dar nu ridiculizez cu nimic ci scot in evidenta lucrurile ce s-au intamplat. Repet, nu zic de Rafa ca e un antrenor slab, spun doar ca nu cred ca poate imbunatatii ceea ce s-a facut in ultimii ani.Si cred ca asta este scopul unui club cand schimbi ceva, imbunatatirea sau reconstructia unei echipa.Imi doresc pentru el sa reuseasca mai ales pentru ca este un madridista convins, nu sunt idiot sa-mi doresc sa nu avem rezultate doar pentru a avea eu dreptate, nu sunt genul ala de persoana doar ca nu sunt foarte optimist in privnta numirii sale ca antrenor !

    • Dorian Preda

     Ramane de vazut, nu? e foarte posibil sa-ti schimbi perceptia si atunci as vrea sa revii si sa scrii: da, domne, m-am inselat! Repet, eu nu spun ca Benitez e tatal antrenorilor, dar vad atata reticenta in jurul sau incat deja mi-e greata. Real Madrid are maxim, maxim maximorum 5 meciuri foarte bune in mandatul Ancelotti si vreo 2-3 castigate de antrenor prin ceva aparte. O spun cu toata responsabilitatea si imi pot sustine afirmatiile foarte usor, desi nu cred ca e nevoie, o face realitatea pt mine. La ce lot are Madridul astazi, Ancelotti a fost un flop (hai sa fim seriosi, daca nu era Ramos aveam alt antrenor de anul trecut). Cu lotul asta, repet, DACA VA REUSI SA CASTIGE VESTIARUL, Benitez va face senzatie! Pt ca Benitez nu va aseza niciodata o echipa atat de dezechilbrata, pt ca Benitez stie sa castige cu echipe mari, pt ca Benitez e un tactician foarte bun daca are material (si chiar si cand nu are), pt ca Benitez poate schimba soarta unui meci. Spre deosebire de predecesorul sau. Iti respect parerea,dar as vrea sa ai puterea sa recunosti ca te-ai inselat daca totul va merge asa cum cred eu ca va merge.

     • NAd Iliescu

      Clar Ancelotti a gresit foarte mult si clar ca a avut noroc de Ramos ! A beneficiat foarte mult de pe urma lui Mou in primul an pe care l-a avut la Real. Problema mea este alta , de ce nu Klopp ! Ancelotti da, trebuia sa plece pentru ca era clar ca nu mai aveam perspective spre bine ! Desigur chiar imi doresc sa spun ca m-am inselat si sa castigam macar un trofeu la anul !

     • psycho

      garantii nu ofera nimeni fie el mourinho,ancelotti,benitez,guardiola,klopp,low,etc…
      eu sincer nu am nici un regret atat pentru plecarea italianului cat si in privinta aduceri lui rafa.
      s-a dorit o mana de fier iar benitez are avantajul pe langa asta ca este madridista ,cunoaste clubul si are si un cv interesant.

     • NAd Iliescu

      Asta spun si eu, ca a plecat Carlo nu e o problema dar sa-l aduci pe Rafa nu cred ca e o decizie buna.Oricum sa speram ca totul va decurge cu bine!

     • psycho

      esti darnic colegule .urmarind acesti doi ani as spune ca italianul a venit la noi in concediu,in lipsa de altceva.

   • bembiluna

    da, e un tic al autorului articolului, m-am straduit sa traduc exact.

 • https://www.youtube.com/watch?v=Zh-rjm2ViKg Los Merengues

  Zvonurile s-au transformat in certitudini, Benitez e noul antrenor al celui mai important club din lume, Real Madrid. Exact dupa demiterea lui Ancelotti a aparut zvonul conform caruia Benitez va fi urmatorul antrenor, nu am fost entuziasmat, ci panicat. Dupa cateva zile de analiza cinica si obiectiva a mandatului lui Ancelotti, mi-am dat seama ca a fost o decizie inspirata demiterea lui. Apoi mi-am indreptat atentia asupra noului antrenor si mi-am dat seama ca e solutia perfecta pentru situatia actuala a clubului. Nu cad in plasa puberilor care spun ca e un antrenor slab, ei urmaresc fotbalul odata cu aparitia lui Messi, nu am asteptari de la ei. Acesti puberi il demiteau pe Enrique in iarna…
  Solutia Klopp nu e verosimila, cunoscatorii stiu asta.
  Una peste alta, eu am incredere in Rafa si astept noul sezon cu nerabdare si entuziasm. Nu e niciun antrenor batran, nu intra in categoria elefantilor, nu e nici vreun mucos neexperimentat. E madrilen de-al nostru!
  Pariez ca sezonul viitor La Liga e a noastra!
  Multa bafta, RAFA!!

  • NAd Iliescu

   Daca unii dintre noi cred ca nu e cea mai buna varianta asta nu inseamna ca suntem niste mucosi la varsta pubertatii in cautare de atentie si actiune! Am ales sa-mi spun parerea pe acest site pentru ca sunt oameni cu opinii si pareri diverse intr-o atmosfera eleganta, colegiala avand toti acelasi vis : Real Madrid o super putere ! Se pare ca tu o iei personal si ca vrei contradictii cu cei ce-si exprima gandurile si parerile dar vreau sa-ti reamintesc faptul ca toti dorim acelasi lucru doar ca unii dintre noi sunt de o alta parere decat a ta ! Nimeni nu poate spune cu certitudine daca este bine sau nu faptul ca l-au ales pe Rafa ci doar ne sustinem punctul de vedere intr-o maniera relaxata si destinsa nu cu incrancenare sau intituland pe cineva cu diferite apelative oarecum deranjante ! Probabil ca sunt oameni ce scriu pe acest site care sunt mai calificati ca noi sa-si dea cu parerea sau oameni mai invarsta decat noi iar in aceste conditii apelativul puber nu mai sta in picioare !

   • https://www.youtube.com/watch?v=Zh-rjm2ViKg Los Merengues

    L-am postat pe Digi initial, la ei faceam referire. Am uitat sa precizez.

 • zece

  De la sfârșitul sezonului 2004-05 nu mai suport noțiunea de ‘cel mai bun’ când vine vorba de fotbal. Atunci aveam cei mai buni jucători din lume și nu am câștigat nimic. Acum în ultimii ani, mai precis 5 am avut cei mai buni antrenori din lume, cu cele mai multe trofee UCL , și parcă tot lipsea ceva. Eu sunt de părere ca intr-o echipă nu ai nevoie de cei mai buni jucători, antrenori samd, ci de antrenorii și jucătorii POTRIVITI. Sper ca Rafa Benitez să fie ala

Real Madrid Romania