Un Balon de Aur pentru efort si talent

Prin triumful lui Luka Modric de aseara, Balonul de Aur a reintrat in traditia care l-a consacrat de la prima sa editie, in 1956, pana in 2008, cand a inceput hegemonia fara precedent a lui Lionel Messi si Cristiano Ronaldo, care si-au impartit fiecare cate cinci trofee in ultimul deceniu. Practic, cea mai ravnita distinctie individuala din fotbalul mondial a revenit la normalitate, dupa ce timp de sapte ani, din 2010 pana in 2016, nu doar jurnalistii France Football aveau dreptul la vot, ci si selectionerii si capitanii echipelor nationale afiliate la FIFA. De aceea, in unele cazuri, trofeul a revenit poate nu neaparat celui mai merituos invingator, dar cu siguranta celui cu cel mai bun PR. Pentru ca recordurile doborate de Messi si Ronaldo in ultimii zece ani i-au facut pe ceilalti superjucatori de pe langa ei sa para niste simpli muritori, desi ideea originala a Balonului de Aur a fost sa rasplateasca nu doar performantele personale, ci si cele la nivelul echipelor de club si al nationalelor.

De cele mai multe ori, muschii umflati ai portughezului dupa fiecare reusita si golurile fantasmagorice ale argentinianului au luat prim-planul, seducand juriul care nu a mai avut ochi pentru eforturile coechipierilor din umbra sau pasele de geniu pe care acestia le primeau pentru a straluci la intensitate maxima. Insa, de ieri, Modric ne-a reamintit ca si regizorii merita aceeasi apreciere ca si actorii principali, lucru pe care l-a subliniat excelent imediat dupa ce a primit trofeul din partea lui David Ginola, prezetatorul galei: “In trecut, au fost cativa jucatori care poate ar fi meritat sa castige Balonul de Aur, precum Xavi, Iniesta sau Sneijder, dar, in sfarsit, oamenii se uita acum la altcineva. Acest premiu este pentru toti cei care au meritat sa-l castige, dar nu l-au castigat.”

Din cei 180 de jurnalisti France Football, croatul a primit un numar aproape dublu de puncte in comparatie cu Cristiano Ronaldo, al doilea clasat, semn ca dupa foarte mult timp, castigatorul Balonului de Aur este rasplatit pentru evolutiile de pe ambele fronturi: club si echipa nationala. In plus, golurile nu au mai insemnat mare lucru in stabilirea invingatorului din 2018 pentru ca Luka Modric a avut in tot acest an doar trei reusite pentru Real Madrid si Croatia! Astfel, el a devenit Balonul de Aur cu cele mai putine goluri intr-un an din 1963 incoace, cand a triumfat Lev Iasin. Pentru cei care inca nu stiu, rusul era portar! Singurul, de altfel, care a fost recompensat cu Balonul de Aur.

Totodata, este pentru prima oara in ultimii 44 de ani cand un fotbalist invins in finala Cupei Mondiale primeste pretiosul trofeu France Football. In 1974, castigatorul Balonului de Aur a fost Johan Cruyff, tocmai jucatorul pe care Modric l-a admirat dintotdeauna si cu care a fost adesea asemanat si nu doar din punct de vedere fizic, ci si al inteligentei in joc. Nu intamplator, numarul purtat de croat la Tottenham a fost 14, acelasi pe care l-a avut si marele Johan de-a lungul fabuloasei sale cariere.

Fara indoiala, Modric a jucat un rol important in marile performante realizate de echipele sale in 2018: castigarea Champions League de catre Real Madrid pentru al treilea an la rand si atingerea finalei Cupei Mondiale de catre nationala Croatiei. Iar acum, la 33 de ani, Luka a primit deplina recunoastere a talentului si a muncii sale, dupa ce in 2016, se clasase pe locul 17, iar anul trecut, pe pozitia a cincea.

Practic, triumful sau inseamna sfarsitul unei ere de dominatie a lui Messi si a lui Cristiano Ronaldo cum nu a mai existat vreodata in fotbal. Dar in orice sfarsit exista si un nou inceput, astfel ca deja ma intreb cine va fi Balonul de Aur 2019!

N.R –> Articol preluat de pe www.ponturisipariuri.com. Pe Bogdan Socol il gasiti si pe www.bogdansocol.ro, acolo unde va asteapta cu o sumedenie de articole despre fotbal si nu numai.

Despre autor

Tags: , ,

Bogdan Socol

Bogdan Socol

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap