Un mesaj direct pentru toti cei surpanumiti “piperos” pe Bernabeu

N.m: in traducere literara, „pipero” inseamna „cimpoi, piper” sau pur si implu, „gura mare”, „bagator in seama”.

Exista o oarecare dezbinare intre fanii madridisti si cateva cuvinte care denumesc anumite sectoare ale fanilor. Unul dintre cele mai cunoscute este „pipero”; ce este, asadar, un „pipero”? Din cate stiu, denumirea asta a fost data de cativa dintre suporterii ultras care i-au catalogat asa pe fanii care veneau la meci doar sa priveasca, fara sa sustina echipa, sa sparga seminte, cum am zice noi. Insa in ultimul timp, sensurile termenului au evoluat si astazi pipero inseamna mai mult decat atat.

Se numeste pipero unul care, cand echipa joaca bine, ii ridica pe toti in slavi si, cand lucururile nu sunt perfecte, ii reduce pe toti la niste nimicuri, asa cum face Roncero, de exemplu.

Se numeste pipero unul care e gata sa actioneze impotriva interesului propriei echipe in numele sfantului ideal de, sa zicem, spaniolizare a lotului, chiar daca jucatorii spanioli sunt mai slabi decat cei adusi de afara, cum s-a spus, de exemplu, ca Santi Cazorla e mai bun decat Modric.

Se numeste pipero unul care fluiera cand se pierde un meci si aplauda doar cand se castiga, uneori nici macar atunci. Si o mentiune speciala pentru cei care pleaca de pe stadion inainte de fluierul final, daca meciul e pierdut.

Se numeste pipero unul care pretinde sa fie introdusi in prima echipa canterani al caror nivel e mai slab decat al rezervelor de pe banca; tot ei sunt aia care ii fluiera pe tinerii jucatori pe care ei i-au vrut, daca acestia nu se ridica la nivelul asteptat.

Se numeste pipero unul „iuminat” care se ia de jucatorii pe care nu ii iubeste presa. Acesti jucatori sunt, in genereal, de profil defensiv, dau putine goluri si au pacatul de a nu fi spanioli, cum se intampla cu Khedira si Coentrao.

Se numeste pipero unul imbecil care fluiera un jucator care joaca prost un meci, dupa ce a marcat 30 de goluri. E cazul lui Cristiano, ceva de necrezut, e adevarat.

Se numeste un pipero unul care il uraste pe Pepe si chiar vrea sa il vada iesit din echipa, pentru ca „deterioreaza imaginea clubului”, chiar daca e unul dintre cei mai buni fundasi centrali din lume.

Se numeste pipero unul care isi critica antrenorul acuzandu-l ca nu stie sa se comporte, desi aceste este unicul care a reusit, DUPA ANI de zile, sa stea in fata pentru a apara interesele lui Real Madrid si se lupta, zi de zi, cu o presa rauvaiotoare. Mult trambitatul senorio si valorile clubului nu sunt cele pe care incearca ei sa ni le bage pe gat, ci acelea care se demonstreaza. Pana la urma, piperos sunt aceia care fac parte din masa pe care presa a reusit sa ii manipuleze, cei care nu au o parere proprie, care habar nu au despre fotbal.

Din fericire, de cand a venit Mou, mare marte dintre piperos au cam plecat privirea. Tare mi-e teama de ce se va intampla daca el va pleca…

Articol redactat pe 1. septembrie.2012 (traducere de Daniela Pitigoi)

Despre autor

Realmadrid.com.ro

Realmadrid.com.ro

Ser del Madrid es saber que ya eres el mejor en algo

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap