Ușa este într-acolo!

Încercând să se schimbe, diminuând semnificația unei apărări ermetice prin „11”-le aliniat, Rafa Benitez a făcut ca istoria să se repete, iar Barcelona să predea Realului o a treia lecție de fotbal într-un timp de șase ani. De parcă 2-6 și 0-5 nu ar fi fost suficiente, „galacticii” și-au pierdut iar aura de extratereștri și i-au făcut pe „extratereștri” să pară galactici.

Din cauza noului antrenor, Real Madrid duhnește a difidență. Actualului lot îi lipsește totul și nu mai are nimic. Jucătorii arată precum niște fantome ale fotbaliștilor care aduceau La Decima în vitrina clubului. Circulația financiară este aceeași, dar esența absentează. Pe Santiago Bernabeu nu se mai vede fotbalul de altădată. În fapt, nu se mai joacă fotbal. Și nu mă refer la o adunătură de jucători care să se prezinte pe teren și să-și înceapă goana după balon, ci la fotbalul pur, ofensiv, caracterizator pentru „los blancos”.

Când Rafa Benitez încearcă să aplice un joc axat pe atac, sistemul se blochează. E ca și cum Cristiano Ronaldo ar fi de mâine apărător, iar Florentino Perez un simplu steward. Vorbim despre lucruri imposibile. Din perspectiva mea, antrenorul spaniol al Realului nu are tangență cu jocul ofensiv, iar numirea lui în funcție mi s-a părut din start o aberație, o deviere de la filosofia originară a clubului.

Indiferent de punctele acumulate până acum în Champions League și campionat, sau de numărul mic de goluri încasate, contribuțiile lui Rafa Benitez pălesc, începând din această seară. Lipsit de reacție pe plan tactic, fostul manager al napolitanilor este întruchiparea întregului lot: rătăcit, blocat, amuțit, fără atitudine. Nevoia de restart este imperioasă. Jucătorii sunt lipsiți de încredere și chiar dacă au „prins o zi proastă”, nu este nevoie de o aprofundare serioasă pentru a observa că majoritatea componenților lotului sunt ieșiți din formă. Or, în astfel de circumstanțe, vinovatul devine antrenorul, mai mereu. Pe drept sau nu, fanii Realului pot să arate cu degetul înspre banca tehnică. Da, Sergio Ramos și Luka Modric au comis inadvertențe care au dus la primirea de goluri. Însă miezul problemei stă în joc. În aspectul său, care de regulă confirmă sau infirmă valoarea sa. În această seară, dar și în alte partide din acest sezon, Realul a afișat fotbal într-o proporție mai degrabă inexistentă. Acest fenomen izvorăște din lipsa de formă a jucătorilor. Și nu cea fizică. Din punct de vedere atletic, madrilenii se prezintă mulțumitor, la standarde asemănătoare cu grupările de top ale fotbalului european. Însă fotbalistic, jucătorii placardează lacune imense. Îndrăznesc să spun că poate fi, din nou, doar vina antrenorului și a staff-ului său, care, probabil, nu caută prin antrenamentele lor, perfecționarea abilităților și perfectarea unor trasee de joc.

Obligând-o pe Real Madrid să joace defensiv în mai multe partide, Rafa Benitez a decăzut în ochii mei. Aplicând un joc de apărare când, îmi permit să spun, madrilenii nu dețin o apărare suficient de solidă, mi se pare a fi greșeala determinantă, comisă repetat de Benitez. Până una-alta, vă spun că mă așteptam să pierdem acest El Clasico. Proporțiile scorului mă surprind, într-adevăr, dar îmi ratifică opinia: actualul antrenor al Realului nu este demn de acest club și aș prefera înlocuirea lui cât mai grabnic, înainte să aruncăm cu pietre în jucători, ale căror prestații s-ar putea ameliora considerabil în cazul unei schimbări pe banca tehnică.

Despre autor

Tags: , ,

Marcu Czentye

Marcu Czentye

Raul Gonzalez, Zinedine Zidane & Luka Modric.... sau mai scurt - Real Madrid

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap