Cum au contribuit Di Stefano si Bernabeu la reconstructia lui Manchester United dupa tragedia de la Munchen

In februarie 1958 avionul care ducea cea mai frumoasa echipa din istoria lui Manchester United s-a lovit de o tragedie fara margini. Zborul BEA 609 a fost anuntat pe aeroport o data, de doua ori, de trei ori…Apoi o flacara mare a inlocuit epava care trebuia sa aduca la sol baietii lui Matt Busby. United incheiase un meci senzational la Belgrad in fata Stelei Rosii (3-3) si se pregatea de semifinala cu Inter Milano. Tinta naturala a baietilor din Manchester era insa Real Madrid. O echipa fenomenala si intangibila condusa din teren de uriasul Alfredo di Stefano. O echipa pe care Busby Babes (foto) o idolatrizau, dar visau sa o doboare de pe soclul fotbalul mondial.

Acea echipa mirifica a lui United trezea emotii chiar si in Santiago Bernabeu. O echipa atipica de tineri atleti englezi care reusea o sinteza teribila intre fizica grea a fotbalului britanic si acea abilitate tehnica aparte demna de un italienism straniu. Antrenorul insitutie Matt Busby si elevii sai rescriau fiziologia si fizionomia fotbalului de standard britanic si isi asteptau recunoasterea mondiala intr-o eventuala finala cu marele Real Madrid. O finala care n-a mai venit. Tragedia care i-a ucis pe legendarii jucatori din Manchester l-a marcat pe viata pe Busby care atunci cand s-a trezit din coma, nu mai exista: “Mi-au murit copiii” a rostit el si a refuzat sa mai vorbeasca cu cineva. De ce au fost secerati Busby Babes (foto), in clipa in care se pregateau sa schimbe cursul istoriei fotbalului? De ce a ezitat destinul in fata lui Duncan Edwards, luandu-i viata la doua saptamani dupa “accident”? Fapte inexplicabile, aproape la fel de inexplicabile ca rivalitatea dura dintre Manchester United si Real Madrid. O rivalitate caruia Don Santiago Bernabeu si Don Alfredo di Stefano nu i-au aprobat niciodata trecerea pe Paseo Castellana. Va amintiti probabil cuvintele grele si urate adresate de Sir Alex Ferguson Madridului dupa transferul lui Cristiano Ronaldo sau dupa eliminarea din Liga Campionilor. Va amintiti cu siguranta atmosfera atat de potrivnica de pe Old Trafford atunci cand “albul” Madridului calca gazonul “teatrului viselor”. Va amintiti toate acele injurii si blesteme? Ei bine, pentru John Ludden, autorul cartii: “Povestea a doua orase: Manchester si Madrid 1957-1968” toate acestea sunt greu de explicat.

Intr-un interviu acordat The Independent, Ludden marturiseste: “Cand privesc inapoi in istorie si imi amintesc ceea ce Real Madrid a facut pentru Manchester United, nu pot intelege aceasta rivalitate dusa la extrem. Este incredibil”. Conform luI Ludden, caldura cu care Santiago Bernabeu il imbratisa pe Matt Busby a aparut dupa semifinala Cupei Campionilor din 1957, semifinala pe care Madridul a castigat-o la general cu 5-3, dupa un 2-2 de exceptie pe Old Trafford. Bernabeu a fost atat de impresionat de spiritul si calitatea echipei din Manchester incat dupa meci, i-a oferit lui Matt Busby postul de antrenor al echipei sale gigantice, Real Madrid. Scotianul a refuzat insa politicos, marturisind ca visul sau este sa faca istorie in Europa cu United. Bernabeu a inteles, destinul nu. Zece luni mai tarziu, avionul care ducea echipa lui Matt Busby s-a prabusit la Munchen si a ucis 8 jucatori, trei membrii ai staff-ului tehnic si alte 10 persoane aflate la bord. Visul european al lui Busby se terminase. La fel si cariera sa.

Don Alfredo de Manchester

United a pierdut asa cum era de asteptat semifinala de la Milano, iar Real Madrid a castigat din nou Cupa Campionilor Europeni. La finalul finalei, Don Santiago Bernabeu si Don Alfredo di Stefano au dedicat succesul prietenilor din United. Ba chiar, presedintele blanco intr-un gest fara precedent in istoria fotbalului a oferit Cupa Campionilor Europeni clubului Manchester United, insa a fost politicos refuzat. La finalul acelui sezon, Bernabeu a mers sa se consulte cu amicul sau, legenda blanco, Alfredo di Stefano. “Saeta” cel mai bun jucator din lume in acel moment si Santiago Bernabeu au cazut de acord ca trebuie sa ajute gruparea engleza care trecuse printr-o tragedie fara precedent in fotbalul mondial. Acordul celor doi cu Manchester United prevedea ca Alfredo di Stefano, perla Madridului, perla fotbalului Mondial, sa joace pana la finalul sezonului urmator pentru Manchester United, iar Real Madrid sa-i plateasca cea mai mare parte a salariului sau. Bernabeu era dispus sa renunte la cel mai bun jucator al sau pentru a ajuta o echipa dintr-o tara straina!!! Din pacate, Federatia Britanica a refuzat acea mutare transmitand clubului Manchester United ca “ar fi mai potrivit sa-si promoveze copiii englezi in lotul primei echipe”.

Meciuri caritabile si donatii

Dar Bernabeu si Di Stefano nu s-au lasat. Au ajutat United prin alte cai, fie ca a fost vorba de meciuri caritabilie, fie ca a fost vorba de placa memoriala a tututor decedatilor din acea tragedie aviatica, placa ce salasluieste si astazi in Muzeul de pe Santiago Bernabeu. De asemenea, Real Madrid a acceptat ca toti jucatorii accidentati ai gruparii din Manchester sa se recupereze gratis in luxoasele amplasamente medicale construite de Santiago Bernabeu in apropiere de stadionul Chamartin. “Cum United avea mari probleme financiare si nici nu mai indraznea sa spere la Europa, Bernabeu a gasit si aici o solutie” povesteste Ludden. “Ideea lui Busby a fost sa tina visul european in memoria jucatorilor si fanilor sai”. Astfel, Berbabeu si Busby au stabilit o serie de meciuri amicale, iar toate incasarile au fost donate gruparii engleze. Real Madrid a castigat in Octombrie si Noiembrie 1959 partidele amicale disptate pe Bernabeu respectiv Old Trafford. A fost un 6-1 pentru madrileni cu un incredibil Alfredo di Stefano in prim plan si un remarcabil 6-5 pe Bernabeu, un meci unde fanii au aplaudat ambele formatii la scena deschisa.

Un an mai tarziu cele doua cluburi au organizat un re-match cu acelasi scop si desi era accdidentat, Di Stefano (pe care insusi Busby il considera cel mai mare fotbalist din istorie) a tinut sa joace pentru ca lumea sa vina la stadion, iar incasarile sa fie suficient de mari. Real si United au repetat experienta si peste un an, iar englezii incepeau incetul cu incetul sa redevina puternici. Au castigat pentru inceput Cupa Angliei (primul trofeu dupa tragedia de la Munchen), apoi titlul (pe care Busby l-a dedicat Madridului) si in final Cupa Campionilor Europeni in 1968.

Despre autor

Tags: , , , , ,

Florin Codreanu

Florin Codreanu

Hala Madrid y nada mas!!!

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap