Influentele antrenorului Zidane: Ancelotti, Guardiola, Bielsa, Lippi sau Del Bosque

Browse By

Marcelo Lippi, Carlo Ancelotti, Marcelo Bielsa, Vicente del Bosque, Aimee Jacquet si Pep Guardiola sunt antrenorii dupa care isi ghideaza cariera Zinedine Zidane. Francezul este un produs al scolii franceze de antrenori, insa primul om care i-a nascut pasiunea de a antrena a fost Marcelo Lippi, la Juventus. Intre 1996 si 2001 Zidane a evoluat pentru Juve si a castigat aproape tot: Scudetto, Cupa, Supercupa, Cupa Intercontinentala. Lippi i-a fost antrenor si mentor, Giovanni Agnelli, presedinte. De la Agnelli a ramas cu pasiunea extraordinara pentru ceasuri si management, de la Lippi pasiunea pentru antrenorat. A fost atat de impresionat de italian incat dupa plecarea lui Mourinho l-a propus Realului chiar pe Marcelo Lippi. N-a fost sa fie…

La Juventus n-a castiga insa Champions League. A semnat in 2001 cu Real Madrid si a reusit sa castige si acest trofeu cu faimosul sau gol de pe Hampden Park. Vicente del Bosque construise acea echipa in jurul sau. Un alt antrenor care a contribuit la formarea viitorului antrenor Zidane: “Era calm, indiferent de situatie. Mi-a demonstrat ca nu e nevoie sa fii acid pentru a stapani lucrurile, pentru a impune disciplina” marturisea Zizou despre Del Bosque.

Pentru Zidane, colaborarea cu Ancelotti a fost de asemenea o lectie. De la italian a deprins arta de a controla un grup influent si puternic. I-a fost secund in anul in care Madridul a cucerit Decima si nu putini sunt cei care i-au subliniat rolul. Inclusiv Carlo: “Cand Zidane vorbeste in vestiar, toata lumea asculta. Toti jucatorii sunt impietriti, va fi un mare antrenor” marturisea italianul. Calmul, sensibilitatea si metodele sale de antrenament au fost preluate de Zidane si impuse la Castilla care a cunoscut un trend ascendent in acel prim an de antrenorat al lui Zizou. S-a scolit apoi pentru scurt timp invatand de la Marcelo Bielsa.

Argentinianul ii placea pentru maniera sa ofensiva de joc, dar si pentru disciplina de fier pe care o impunea in vestiar. “Cand Zidane a venit la antrenamente, toti jucatorii au luat pozitii de drepti, erau fascinati ca langa ei se afla marele Zizou. Cu mult calm si eleganta, m-a lasat sa imi tin discursul. Este un tip fenomenal, are rabdare, pasiune si entuziasm, va fi un antrenor de top” spunea si Bielsa, cunoscut pentru faptul ca nu face declaratii gratuite.

Zidane la Munchen alaturi de Alonso si Guardiola

Zidane la Munchen alaturi de Alonso si Guardiola

O influenta speciala in cariera sa a avut-o selectionerul Aimee Jacquet, omul care a stat la baza succesului mondial al Frantei din 1998. “Stia sa vorbeasca foarte usor cu jucatorii, sa se faca inteles. Lui Zidane i-a placut enorm acest aspect. Si a plecat capul, invatand de la experimentatul tehnician francez” marturiseste Bernard Lama, fost coechipier.

In februarie 2015, Zidane a mers la Munchen. A vrut neaparat sa asiste la antrenamentele lui Guardiola. Spaniolul l-a intampinat cu caldura, ba chiar cu entuziasm. Ii placea foarte mult felul in care echipele lui Guardiola stiau sa faca pressingul ucigas foarte sus, dar auzise si de metodele sale specifice de antrenament. I-a placut la Munchen si parca de la acea vizita, Castilla a inceput cautarile pentru a tine de minge. Si i-a iesit. Cu Guadalajara a avut o posesie de 73%! Isi certa elevii daca nu jucau din doua atingeri, iar Paco Gonzalez, jurnalist la COPE spune ca: “La un meci cu Barakaldo i-a strigat lui Llorente: vrei sa ajungi fotbalist? Paseaza fara sa preiei cand esti cu fata la poarta, gandeste faza inainte sa-ti vina mingea”. Iar Llorente a progresat. Sigur, nu dupa acest sfat, dar Llorente a ajuns in cateva luni la echipa mare. Semn ca a ascultat prelegerile antrenorului sau.

Lui Zidane i s-a indeplinit astazi visul. Este primul antrenor francez din istoria lui Real Madrid si va debuta pe banca madrilenilor in campionat cu Deportivo. Se asteapta un stadion plin, pregatit pentru a-si saluta idolul. Legenda. Unicul. Marele Zinedine Zidane. De astazi, cu adevarat, antrenor!

 • http://realmadrid.com.ro miticoreal

  Antrenori diferiti cu stiluri diferite. E interesanta aceasta dorinta de a afla si documenta permanent. Vom vedea ce va fii

 • Florentino

  Toate influentele au ceva diferit si cateva aspecte comune. Este foarte interesant felul in care incearca sa invete si ma bucura sincer asta. A lucrat cu mari antrenori, a fost un urias fotbalist (tata zice ca cel mai mare pe care l-a vazut), are o baza de la care poate pleca spre top. Sa fie intr-un ceas bun!

 • COSTEL

  nivelul sau este informare scoala fotbalul ce il stie sunt la cel mai inalt nivel.
  sa vedem insa cum reuseste sa il transpuna in arta spunea Florin intr-un articol.
  si la arta aceasta iti trebuiesc materiale .
  iar daca materialele ti-au fost cumparate atunci mai dificil . nu spun si eu.
  in restu MULT ENTUZIASM AICI…..

 • https://www.youtube.com/watch?v=Zh-rjm2ViKg Los Merengues

  Îmi place ceea ce citesc despre el, chiar îmi doresc să aibă succes!

 • psycho

  nu-s cam multe influente?!

  • Florentino

   Depinde ce cauti la fiecare. Cu unii a lucrat e normal sa fie influentat, altii l-au impersionat si a incercat sa ia de la ei ce e mai bun: bielsa si guardiola

 • Viorel

  Nu am vazut nici un meci al Castilliei de cand e Zizou acolo. Nu stiu absolut nimic despre Zinedine Zidane antrenorul, din pacate. Mi-as dori foarte mult sa vina la RM cu un joc bazat pe posesie, pentru ca nu vad altfel cum vom putea sfarsi dominatia Barcelonei, decat daca mizam pe aceeasi carte ca si ei, la urma urmei, cui pe cui scoate. Cel mai greu ii va fi sa se impuna in vestiar, avem o echipa al naibii de greu de manageriat.

  Pe cati ani a semnat? Nu stiu de ce, dar am asa o presimtire care ma roade, si pe care as putea sa pariez multi bani, ca la vara Perezul aduce pe altcineva, mai titrat cum spune presa, ca asa ii place lu’ Don Perez.

  • zece

   a semnat pe 3 ani

 • angus

  Mi-au dat lacrimile în metrou când am citit ultimele cuvinte. :))

  • Florentino

   Emotionant, indeed!

Real Madrid Romania