Povestea unui transfer istoric: cum a ajuns Hugo Sanchez la Real Madrid

A fost unul dintre cei mai mari atacanti din istoria Realului si cu siguranta unul dintre atacantii de top ai anilor ’80. Hugo Sanchez a semnat cu Real Madrid in vara anului 1985, cand gruparea blanco a aplicat o lovitura in plina figura rivalilor de la Atletico Madrid.

Istoria este cunoscuta, dar ceea ce putina lume stie, sau isi aminteste, este ca la finalul sezonului 1983/1984, Sanchez a fost la un pas de FC Barcelona! Dupa plecarea lui Diego Armando Maradona si a antrenorului Cesar Luis Menotti, Barcelona a incercat sa schimbe un intreg proiect. A apelat la eleganta si experienta tehnicianului britanic Terry Vanables, iar acesta l-a trecut in fruntea listei de achizitii pe Hugo Sanchez. Joan Gaspart, presedintele de atunci al Barcei avea sa recunoasca peste ani: “Il aveam semnat pe Hugo Sanchez. Ma intelesesem cu Atletico”.

Ce s-a intamplat insa? Venables a primit informatii ca Hugo Sanchez este un fotbalist de calitate, dar indisciplinat si rebel. Dupa Maradona, Venables era convins ca un astfel de fotbalist nu ii va face mandatul usor pe Camp Nou. N-a stat pe ganduri si l-a contactat pe agentul lui Steve Archibald pe care Barca l-a transferat imediat din Premier League. Hugol a ramas pe Vicente Calderon, iar un an mai tarziu avea sa semneze cu Real Madrid. “Albii” plateau pentru mexican 250 de milioane de pesetas, iar Sanchez stralucea din chiar primul sezon: 29 de goluri in tricoul blanco. Archibald avea sa inscrie 24 in patru ani!

A fost fluierat, injurat, jignit si amenintat cu moartea pe strazile Madridului. A fost numit “pesetero”de catre fanii “colchonerilor”, in timp ce fanii blanco nu vedeau nici ei cu ochi buni transferul mexicanului. Sunt deja celebre scandarile din acea perioada de pe Bernabeu: “Uli si, Hugo no!”. Dar a fost!

Un alt amanunt insa putin cunoscut este ca Atletico a facut tot posibilul pentru a nu-l transfera pe Sanchez la Real Madrid. In iulie, “colchonerii” refuzasera oferta Realului de 150 de milioane de pesetas plus Ochotorena si Lozano la schimb. Real s-a inteles cu jucatorul si a apelat la o strategie, care a convenit si rivalei locale. Atletico a inteles ca dorinta jucatorului este sa plece la Real Madrid si in discutie a fost implicat clubul UNAM Pumas. Aztecii au oferit 250 de milioane de pesetas, adica 1,8 milioane de euro la acea vreme pentru transferul fotbalistului, care apoi urma sa ajunga direct la Real Madrid. La oferta a participat inclusiv canalul mexican Televisa, care dorea ca cel mai bun si popular fotbalist mexican sa joace pentru Real Madrid. A fost unul dintre primele credite pe care clubul blanco l-a facut pentru un fotbalist, Real asumandu-si de la o banca straina suma de 200 de milioane de pesetas.

Intre 1985 si 1992, Sanchez, supranumit “Hugol” a evoluat in 207 meciuri in campionat pentru Los Merengues si a marcat de 164 de ori, devenind unul dintre marcatorii cei mai importanti din istoria clubului, dar si a fotbalului iberic (224 de goluri in Primera Division). A castigat pe Bernabeu cinci titluri de campion al Spaniei, trei Supercupe ale Spaniei, Cupa Regelui si Cupa Uefa. In plus, Hugo Sanchez si-a trecut in palmares doua Ghete de Aur in tricoul blanco. A fost nu doar o lovitura aplicata rivalei locale ci si rivalei eterne care a ramas cu Steve Archibald.

Despre autor

Tags: , , ,

Florin Codreanu

Florin Codreanu

Hala Madrid y nada mas!!!

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap