Real Madrid îl vinde pe Cristiano Ronaldo la Juventus: toți trei pierd câte ceva

Cristiano Ronaldo

Cu câteva ore în urmă, s-a confirmat una dintre cele mai păguboase afaceri în fotbalul recent: Real Madrid l-a vândut lui Juventus pe Cristiano Ronaldo. Da, am zis unul dintre cele mai proaste transferuri, pentru că mă tem că din această afacere în trei nu câștigă nimeni. Până la urmă, timpul ne va zice dacă a fost așa sau nu.

Să începem cu Real Madrid:

Los Blancos pierd cel puțin 50 de goluri pe sezon și ocazia de se mai despărți așa cum trebuie de încă o legendă a clubului. La fel ca Raul sau ca Iker Casillas, mai recent, și Ronaldo pleacă pe ușa din spate. De data asta, nu vorbim despre plecarea unui canteran, cum erau cei doi, ci despre figura cea mai importantă din istoria clubului, alături de Alfredo Di Stefano; un jucător care a marcat 451 de goluri în 9 sezoane, care a câștigat patru UCL și patru Baloane de Aur în acest răstimp, un monstru sacru cum Real nu va mai avea în viitorul apropiat. Clubul va mai transfera una, două sau trei vedete care să îi ia locul, dar mă îndoiesc că vreunul dintre ei va mai reuși 50 de goluri într-un an, în viitoarel sezoane. De ce se va întâmpla asta, e o temă de gândire pentru conducere, după o așa urâtă despărțire. Din punct de vedere economic, mișcarea nu e deloc dintre cele mai bune. Poate că 100 de milioane pentru un fotbalist de 33 de ani, este o sumă excelentă, însă nu pentru Ronaldo. Legendele nu au preț.

Să continuăm cu Cristiano Ronaldo:

Cristiano pleacă, pentru că este supărat. Nu se simte iubit de club, nu este de acord cu salariul care îi fusese propus și consideră că Real Madrid nu a acționat cum ar fi vrut el în afacerea cu Fiscul spaniol, ca și cum Florentino l-ar fi sfătuit să nu declare corect toate veniturile. Așa că trântește ușa și pleacă și este dreptul său să o facă. Însă Cristiano ar fi trebuit să se gîndească la faptul că statutul nemaipomenit pe care îl are nu a fost obținut de unul singur. A avut în spate cel mai mare club al Planetei și colegi de echipă spectaculoși, care au jucat pentru el. Ramos, Marcelo, Benzema, Modric, Casemiro… fotbalul este un sport de echipă, nu individual. Ronaldo nu va marca 50 de goluri pe sezon la Juventus, nu va mai fi urmărit la fiecare meci de un public potențial de sute de milioane de spectatori și nici nu îi vor fi toate senine și roz la Torino. Și, deși de la nivelul lui această schimbare nu contează prea mult, el face un pas înapoi mergând la Juventus. Așa cum trebuie să se gândească Real Madrid, la fel e nevoie să analizeze și el situația și să se întrebe de ce clubul l-a lăsat să plece pentru 100 de milioane de euro. Pentru că fanii nu fac demonstrații în fața stadionului, la anunțul plecării sale, poate pentru că Bernabeul îl iubește pe Modric, nu pe Cristiano. Pentru că, probabil, fanii blanco s-au îndrăgostit de golurile lui Ronaldo, nu de Ronaldo.

Și să terminăm cu Juventus:

E lovitura secolului, spun în Italia. Iar judecând impactul, transferul este spectaculos. Însă deocamdată este doar impactul acesta imediat. În mai puțin de o săptămână, clubul italian, care a suferit un pic pentru a strânge această sumă, va trebui să se gândească la modul în care va amortiza acest trasfer care a costat, de fapt, 345 de milioane de euro (112 cumpărarea în sine și 60 de milioane de euro brut pe sezon, salariul jucătorului). Toate astea pentru un jucător de 34 de ani. Ronaldo este într-o formă fizică impresionantă, asta e sigur. Însă nu trebuie să uităm că în ultimul sezon, el a pierdut 7 meciuri de campionat și 6 de cupă, deoarece avea nevoie de odihnă, pentru că la această vârstă corpul lui are nevoie de pauză pentru a putea reveni în cea mai bună formă. Cum am zice, nici măcar Ronaldo nu a descoperit elixirul tinereții veșnice. Iar Cristiano, care a semnat pe patru ani, va împlini la campioana Italiei 35, apoi 36 de ani… Iar eu mă gândesc că, atunci când cumperi un fotbalist pe o asemenea sumă, te cam aștepți să joace 50 de meciuri pe sezon. Să vedem dacă va fi așa…

Opinie Juan Ignacio García-Ochoa
Marca, 11.07.2018

Despre autor

Tags: , , ,

bembiluna

bembiluna

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap